Hae tästä blogista

sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Olli: "Pistetään poskeen" ja "Hyviä tuloksia vähällä vaivalla"



 


Olli: ”Pistetään poskeen”

Kustannusosakeyhtiö Otava 1953
205 sivua (46 juttua)
Kuvittanut Erkki Koponen

Olli: ”Hyviä tuloksia vähällä vaivalla”, sata parasta pakinaa

Kustannusosakeyhtiö Otava 1989
363 sivua
Kuvitus: Toivo Vikstedt. Germund Paaer, Erkki Koponen


Olli, Väinö Nuorteva (1889 -1967)  oli  toimittaja, kirjailija  ja pakinoitsija. Parhaiten  hänet  tunnetaan pakinoitsijana ja siinä hänen tuotantonsa  käsittää yli 10 000 pakinaa. Tunnetuimpia  ovat  Olli-nimimerkillä  ilmestyneet  pakinat.  Ollin  ura  pakinoitsijana  alkoi Ylioppilaslehdestä  mutta varsinaisen  pakinoitsijauransa  hän  teki Uuden Suomen  pakinoitsijana  vuosina  1922 -1964. Tässä esiteltyjen  kirjojen  lisäksi  suosittelen  kirjaa ”Suuri Pakinakirja” (WSOY 1959) siinä  esitellään yli 60 pakinoitsijaa  ja myös Ollin tuotantoa  vuosien 1914 - 1949  väliltä.

Nykynuoriso  tuskin  enää edes tietää mikä  pakina  on.  Sanomalehtien  poliittiset  pakinoitsijat  ovat  kadonneet  ja  tilalle  ovat  tulleet  kolumnistit. Voisi jopa  sanoa, että  samalla on kadonnut  keskustelusta  huumori, lempeän  pistävä  pilkanteko  ja  tilalle on tullut  kaikkitietävyys  ja  tärkeily. Rehellisesti sanoen  kaipaan  näitä  ”vanhan ajan” pakinoitsijoita. Parhaimmillaan pakinat  kyseenalaistivat hauskasti, ennakkoluuloja  ja tottumuksia. Terävyydestä  huolimatta  ne olivat  ikuisuuden  päässä vihapuheesta. 

Ollin  pakinoiden pääkohteita  olivat  byrokratia  ja  turha  tärkeily. Turha  ja liian  pikkutarkka  lainsäädäntö  ja  niitä  yhtä pikkutarkasti  noudattavat  virkamiehet  olivat  Ollin armottoman  ja hauskan pilkan  kohteena. Erityiskohtelun  sai  verovirasto. Näissä asioissa  sankarina  toimi  ”Mustapartainen mies”. Mustapartainen mies  on todellinen  anarkisti, joka  pelottomasti ja ehdottoman  käy  hyökkäykseen  epäoikeudenmukaisuuksia  vastaan.  Mustapartainen  mies  on  henkilö  johon  kaikki suomalaiset  saattavat  ja  usein  mielihyvin samaistuivatkin. Mustapartaisen  miehen  sanonnat  jäivätkin  elämään  kansan  suussa (Hyvää, sanoi  Mustapartainen mies, päivää). Hyvin  usein  mustapartainen  mies  kuitenkin  joutui  pettymään  byrokratian  edessä, mutta  tärkeintähän  on kuitenkin  taistelu – vaikka tuulimyllyjä  vastaan.

Byrokratian  lisäksi  Olli  tekee pakinoissaan  pilkkaa myös  meistä  itsestämme, tarpeettomista  vouhotuksista  ja  tavoista.  Erityisen  hieno  ja  ajankohtainen  on  mm.  pakina ”Hymyilevä mustapartainen”. Tässä  siitä  muutamia  pätkiä:

”- En  ole enää koskaan paha, sanoi  mustapartainen mies. Olen ystävällinen. Hymyilen kaikille. Tulen uudeksi ihmiseksi. Ihmiseksi n:o 2.
Mustapartainen hymyili talonomistajalle.
-          Minulleko nauratte?
-          Hymyilin.
-          Vai niin. ja kahden  kuukauden vuokranne maksamatta! Ja vielä kehtaatte nauraa, kun en  ole saanut  sitä perityksi! Sanon teidät irti! Ja kyllä sekin nyt tiedetään, kuka  viime yönä on rikkonut alaoven lukon. Talonmiehen vaimo sanoi, että kun tulitte portaissa vastaan, hymyilitte sillä tavalla, että  kyllä arvaa, kuka on syyllinen. Ja siitäkin saatte vielä laskun.
….
Mustapartainen hymyili kadulla  vastaan tulevalle  vaimolleen, joka huusi:
-          Mitä! Mitä sinä hymyilit! Et tietysti tuntenut minua. Luulit joksikin toiseksi naiseksi! Vai on sinulla tapana hymyillä kadulla vieraille naisille! Vai sillä tavalla! Kyllä minä…
-          Jo riittää! sanoi mustapartainen mennessään  kotiin. En enää yritä  hymyillä. Muutun vielä kerran uudeksi ihmiseksi, joka ei hymyile koskaan. Ihmiseksi n:o 3.”

Kaiken muun  ohella Olli  toi  pakinoissaan   suomenkieleen  runsaasti  uudissanoja, joista  monet  ovat  jääneet  elämäänkin.  Esimerkkinä  kielellisestä  leikittelystä on  pakinassa ”Hieman  kielipalvelusta” kysyjälle  annettu  vastaus  siihen,  miten olympialaisia  kisoja  olisi  oikein  kutsuttava. Vastauksena  on ”Ölympiäläinen kisaisto” ja vastauksen alkukappale  on  upea:

”Suomen kielellinen ääntövaade on siinä suhtiossa antiresiprookkipropsilaarisesti aksentisuffobinen että se on animaalisesti rotundifoolinen eli siis siinä määrin yliheitteinen, että se ei laryngoi oo-ääntiön esiintymistä samassa seuraamusyhtyessä eli sosiologiassa. Tämänhän jokainen lapsikin  tajuaa.”

Ollin  pakinat  ovat  edelleen  yllättävän ajankohtaisia sen  takia, että  ihmisten ongelmat  ovat  samanlaisia, byrokratia  hankaloittaa  usein  turhalla  tuntuvalla  tavalla  elämää, eikä  eriarvoisuus  ole vähentynyt, vaan  viime  vuosina  jopa  kasvanut. Tuntuu ettei  oikeudenmukaisuus  toteudu  toivotulla  tavalla.  Mustapartaista  miestä  tarvittaisiin  yhäkin  ja  mielenkiinnolla  odottaisin  aina  hänen  piikikkäitä  twiittejään.

Ollilla  oli  pakinoissaan  useita  toistuvasti  esiintyviä  henkilöhahmoja.  Tunnetuin tietysti  mustapartainen mies  mutta  siellä  olivat myös  minä ja  huonetoverini Kalle Niemeläinen  ja  Otso Kirjosiipi.  Lainaan  loppuun  muutamia  mietelmiä  pakinasta ”Otso Kirjosiipi”:

”Henkisenkin työn vainioilla kasvaa runsaasti laihoja – varsinkin, jos työntekijät itse lasketaan mukaan.
Vapaus on suosittu houkutin, kun ihmisiä halutaan vapauttaa vapaudestaan.
Sanotaan, että itsensä löytäminen on ihmiselle vaikeinta. Arvelen, että asiaa on liioiteltu. Hyvin monet ovat löytäneet itsensä, mutta eivät ole  kehdanneet ilmoittaa mitä ovat löytäneet.”

Olli  kyllä  kannattaa  löytää,  joko uudelleen  tai  ensimmäistä  kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti