Maja Lunde: ”Viimeiset”
Tammi 2020
533 sivua
Norjankielinen alkuperäisteos ”Przewalskis hest” (2019)
Suomentanut Jonna Joskitt-Pöyry
Maja Lunden ilmastokvartetin kolmas osa on edellisten osien tapaan vaikuttava hätähuuto ilmastomuutoksen suunnan muuttamiseksi niin, että maapallomme pysyisi elinkelpoisena niin meille kuin muillekin elollisille. Kirja on myös juonellisesti mielenkiintoinen. Se sisältää oikeastaan kolme tarinaa ja kolme aikatasoa, joiden kautta muodostuu suuri linja, ei ainoastaan lajien häviämiselle tai ilmastonmuutokselle, vaan myös ihmisten käyttäytymiselle.
Karkeasti voidaan sanoa, että yksi tarinoista kertoo ajasta, jolloin harvinaisia eläimiä kerättiin esiteltäviksi ja jolloin harvinaisten eläinten metsästystä pidettiin hyvänä harrastuksena. Yksi kertoo ajasta, jolloin sukupuuttoon kuolevia eläinkatoja yritettiin elvyttää ja kolmas kertoo ajasta, jolloin kehitys on johtamassa myös ihmiskunnan kuolemaan.
Kirjan puolivälissä, kolmannessa tarinassa, on Isa:n kirjeessä yhteenveto kaikesta kehityksestä ja minusta se on niin hätkähdyttävä ja herättävä, että lainaan sen tähän:
”Ihminen on aika tyhmä eläin, siitä ei pääse mihinkään. Se ei pysty ajattelemaan seuraavaa kevättä pidemmälle, seuraavaa synnytystä pidemmälle. Sen takia sen hommat menee perseelleen. Se on luonnon kiertokulkua: ennemmin tai myöhemmin kaikki menee perseelleen.
Voi olla, että kaikki on mennyt perseelleen joskus ennenkin. Täällä tai jossain muualla, jollain samankaltaisella planeetalla. Ehkä tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ihminen ajaa itsensä ja liudan muita lajeja tuhoon. Ehkä tämä on toinen, tai kolmas, tai kymmenes. Joka kerran kun saavutamme tietyn tason, vedämme vähän överiksi, innostumme rakentamaan ja riehumaan vähän liikaa. Ja se on kaiken loppu. Tai ei kaiken mutta meidän.”
Kolmas tarinoista on kuvaus ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Sää muuttuu epävakaaksi ja vaikeasti arvioitavaksi. Ihmisen aiheuttamat muutokset ovat niin nopeita, etteivät kasvit ehdi niihin sopeutua, vaan kärsivät ja kuihtuvat, ruuantuotanto kärsii. Toisaalla sataa ja toisaalla on kuivuutta. Pakolaisuus lisääntyy, kun elinmahdollisuudet vähenevät. Tämä kuvaus on hyvin todenmukainen ja kun tuohon kehitykseen johtavia kirjan esittämiä merkkejä näkyy koko ajan enemmän ja enemmän, on tämä kirja hyvin herättävä. Vaikka kirjan kolmannen tarinan henkilöt kärsivät lähinnä kylmyydestä, sateista ja tuulista, liittyy tarinaan Louise:n kertomus lapsuudesta, joka kytkee tämän kirjan Maja Lunden teokseen ”Sininen” ja nostaa esille Eurooppaa vaivaavan kuivuuden. Tämän viimeisen tarinan helmiä ovat Isa:n kirjaat. Ne ovat niin aitoja ja tarkkasilmäisiä kiteytyksiä ja ajankuvia, joihin oikeastaan vain nuoret pystyvät.
Kirjan juoni on monitahoinen ja ympäristöasioiden lisäksi tarinat sisältävät kauniita ja katkeria rakkaustarinoita. Eräs hienoimmista ja kauneimmin kerrotuista sisältyy ajallisesti ensimmäiseen tarinaan. Se on hienovarainen kertomus siitä, kuinka Mihail löytää oikean seksuaalisen identiteettinsä ja kaunis kuvaus miesten välisestä rakkaudesta.
Alussa kirjan henkilöt tuntuivat kaavamaisilta. Tuntui kuin he olisivat vain suorittajia, eivät eläviä ihmisiä. Aika pian tämä tunne kuitenkin häipyi hienolla tavalla ja kirjaa alkoi kokea henkilöiden kautta. Joten, jos kirjaan tuntuu olevan vaikea päästä sisälle, niin antakaa sille mahdollisuus. Se kannattaa.
Kirja liikkuu, erityisesti viimeisessä tarinassa, henkilökohtaisten kokemusten tasolla. Valtiollinen toimija puuttuu. Louise:n pakomatkan alussa näkyy vielä rajavalvontaa ja pakolaiskeskuksia, mutta ei enää myöhemmin. Tämä on ilmeisesti tietoinen valinta. Tällä tavalla korostetaan henkilökohtaista vastuuta ja oman toiminnan merkitystä. Aivan totuudenmukaista kuvaa tämäkään ei tarjoa, sillä vaikutusmahdollisuuksia on myös yhteiskunnallisesti ja niitä pitäisi käyttää.
Kirjan kaikki tarinat päättyvät kauniisti ja toiveita herättävästi. Lainaan loppuun vielä Eva:n ajatuksen pohdittavaksi kaikille niille, jotka pelkäävät hankkia lapsia tuhoutuvaan maailmaan:
”David hörähteli unissaan, käänsi vähän päätään, veti suupielet hymyntapaiseen irveeseen. En nähnyt hänessä tai Isassa ainuttakaan vikaa, enkä mitään vikaa siinä, että he olivat syntyneet tähän maailmaan. He kuuluivat tänne, ja minun kuului tarjota heille elämä.”
Maja Lunde:n ilmastokvartetin kolme jo ilmestynyttä kirjaa tuovat esille ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kaikki hiukan eri näkökulmasta. Kolmas osa ”Viimeiset” korostaa lajien häviämistä ja ihmisten vaikutusta siihen. Kirjassa on kolme aikatasoa ja kolme tarinaa, joiden kautta kokonaisuus muotoutuu, niin historiallisesti kuin asenteellisestikin. Ilmastonmuutoksen kokonaisuus näkyy kuitenkin taustalla ja kirja korostaa erityisesti sitä, miten ilmastonmuutos koskettaa yksilöitä ja vaikuttaa heidän arkeensa. Kirja on herättävä ja tärkeä mutta ei toivoton. Tärkeää on tunnustaa tosiasiat ja myös oma vastuunsa kehityksen suunnasta. Uskoisin, että tämä kirja ja koko kirjasarja ohjaa lukijan tähän suuntaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti