Ville Paajanen: ”Täällä kaukana jossain”
BoD – Books on Demand, Helsinki, Suomi 2021
562 sivua
Tätä kirjaa voisi kutsua sotaromaaniksi, niin kuin kirjan takakansikin kertoo: ”Koskettava historiallinen sotaromaani kostosta, rakkaudesta ja anteeksiannosta”. Tämän kirjan kohdalla tuo esittelyteksti kertoo kirjasta vain vähän. Onhan tämä erilainen sotaromaani, mutta myös paljon enemmän. Kirjan ajanjakso yltää vuodesta 1939 sodan loppuun mutta käväisee lopulta myös hippikauden alussa, vuonna 1967, täyttämässä yhden toteutumattoman haaveen. Vaikka sota on tärkeässä osassa, kertoo kirja kuitenkin enemmän sodan vaikutuksista ihmisiin, niin sotilaisiin kuin siviileihinkin ja mikä tärkeintä – ihmisiin sotarintaman molemmilla puolilla. Tämä kirja tarjosi hienon, monipuolisen ja syvän lukukokemuksen.
Tässä arviossa vältän juonipaljastuksia. Lopun tuskallisten ja lohduttavien tapahtumien kuvaaminen pilaisi lukunautinnosta paljon. Se nautinto kannattaa kokea. Kerron pääasiassa siitä, miten kirjan koin ja millaisia ajatuksia se minussa herätti. Kirja on sen verran vaikuttava, että ajatukset karkailevat vähän kirjan ulkopuolellekin, mikä varmasti on kirjankin tarkoitus.
Aluksi koin kirjan niin, että asioita ja ihmisiä katsottiin ulkopuolisen tarkkailijan silmin. Se jättää helposti ulkopuolisuuden kokemuksen. Lukemisen edetessä ihmiset tulivat kuitenkin entistä enemmän omiksi ja myös sillä tavalla kirja palkitsi lukijaa, koko ajan enemmän ja enemmän. Loppupuolella lukija oli jo osa kirjaa. Se johti taas siihen, että minulla kirja tuli uniin ja yhdessä unessa mm. rakensin kirjassa olevalle lotalle, Irmalle, ihan uuden ja kauniin tulevaisuuden. Kirja on paikoin uskomattoman kaunis ja tunteisiin menevä. Vaikuttava on esimerkiksi kohtaus lasten lähettämisestä Ruotsiin ja lasten tunteiden kuvaaminen tuolla hetkellä. Kirja on myös salaa tai avoimesti hauska ja tästä on esimerkkinä mm. lottien pervitiinikokeilu. Kokeilu tuolla sotilaiden kestävyyttä lisäävällä aineella, joka sodan jälkeen oli suomalaishiihtäjien salainen ase.
Tärkeä osa kirjaa ovat kirjeet. Arjessa jäävät syvimmät tunteet usein kertomatta ja niitä peitellään. Kirjeiden avulla ihminen pystyy paljastamaan enemmän itsestään, peloistaan ja toiveistaan. Niin tämänkin kirjan kirjeissä. Ne myös tavallaan tiivistävät tapahtumat yhtenäiseksi kokemukseksi ja näin auttavat lukijaa.
Kirja on hyvin kunnianhimoinen siinä mielessä, että siinä tietoisesti halutaan katsoa asioita useasta näkökulmasta. Käsitellään sodan syitä ja sen kokemista niin suomalaisin, kuin neuvostoliittolaisinkin silmin. Myös suomalaisten ja neuvostoliittolaisten suhtautumista ja kokemista oman maan politiikkaan katsotaan eri näkökulmista. Myös kansalaissodan aikaiset punaisten ja valkoisten suhteet ja jännitteet tulevat esille. Siirtokarjalaisten ja ns. kantasuomalaisten ristiriidat ovat myös mukana. Se että nämä asiat otetaan esille on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että löydetään niiden takaa myös niin kansallisesti, kuin yleisinhimillisestikin yhdistävät tekijät ja ratkaisut. Tässä kirja onnistuu parhaimmillaan hienosti. Komeimpia kohtia on kuvaus kahden isännän kohtaamisesta siirtokarjalaisten asuttamisen yhteydessä. Siinä vanhan kartanon ja maatilan omistaja ja maatilkun hänen mailtaan itselleen saanut siirtokarjalainen tapaavat. Ensimmäisessä kohtaamisessa tuntuu siltä, että heidän välilleen jää pysyvä ja katkera ristiriita. He kohtaavat, kun siirtokarjalaisperhe on kunnostamassa tulevan asuinrakennuksensa kattoa. Tapaamisen jälkeen eri suuntiin lähdetään ovet paukkuen, mutta yht’äkkiä entisen navetan, tulevan asuinrakennuksen, katolta alkaa kuulua pauketta:
”…Äkkiä katolta alkoi kuulua vasaran lyöntejä. Kaikki hiljenivät ja katsoivat toisiaan hämmentyneinä. Tuomo nousi pöydästä ja meni katsomaan, mitä ulkona tapahtui.
- Toin parempia nauloja, vanha isäntä huusi katolta. – Nämä teidän naulat ovat ihan paskoja.
Hän naulasi päreitä kattoon vanhalla vasaralla. Hän oli tuonut vanhan puisen työkalupakin mukanaan. Tuomo katsoi miestä silmät suurina. Niitä kertoja, kun hänet saatiin hiljaiseksi, oli harvoja. Tämä oli yksi niistä.
….
Ei anteeksipyytelyitä, ei korusanoja. Toimeen oli yritettävä tulla, vaikka helppoa se ei ollut. Työ ja perkele, siinä oli sidosliima näiden kahden isännän välillä.”
Kirjan tapaa kuvata tapahtumia eri puolilta osoittaa minusta hienosti se, että Talvisodan alun pommitus koetaan kirjassa Viipurin suomalaisten silmin ja Jatkosodan alun pommitus Viipurin neuvostoliittolaisten silmin.
Kirjan tarinan kiintopisteitä ovat todelliset yhteiskunnalliset tapahtumat, jotka on kuvattu varsin autenttisesti. Niiden kautta määrittyy myös yhteiskuntien poliittinen suunta. Sotiin johtavan kehityksen linja näyttäytyy mielestäni hiukan liikaa ajopuuteorian mukaiselta. Ehkä suomalaisten oman toiminnan osuutta jatkosotaan johtaneeseen kehitykseen olisi voinut tuoda vieläkin enemmän esille. Suomen ja Saksan sotilaiden yhteistyö toki kirjassa kuvataan ja samoin SS-miesten värväys. Erityisesti tuo värväystoiminta on tärkeää tuoda esille, se halutaan usein unohtaa. Ainakin sen valtiolliset yhteydet. Kirja tuo esille myös juutalaiskysymyksen ja Suomesta Saksaan luovuttujen juutalaisten kohtalot ja myös luovutettujen nimet. Kirjassa kuvataan hyvin myös Saksasta saadun ruoka- ja aseavun merkitys, mikä myös määritti Suomen poliittista suuntausta. Nykyisin ajopuuteoria korvataan usein koskiveneteorialla, jossa omat valtiollisen toiminnan vaikutukset tulevat enemmän esille. Saksaan tukeutuva ja sen linjaa kannattava ajattelutapa oli kuitenkin olemassa ja tämä, usein ”epävirallinen”, toiminta, kirjassa onneksi kuitenkin on mukana. Näiltä osin kirja antaa lukijalle mahdollisuuden arvioida, mikä näistä teorioista on oikeampi.
Kirjan monipuolisella tavalla katsoa maailmaa ja sodan syitä ja sen kokemista, on minusta yksi tärkeä tavoite. Se pyrkii löytämään totuuden monimutkaisten tapahtumien maailmasta. Kirjoittajan oma maailmankatsomus tietysti aina heijastuu tekstiin, mutta kirjan ihmisten kokemusten taustalla ovat aina todelliset tapahtumat, jotka kirjassa esitellään peittelemättä. Tämä lähestymistapa auttaa lukijaa, jos ei välttämättä löytämään totuutta, niin ainakin lähestymään sitä. Monelle kirja varmasti avaa uusia näkökulmia ja parhaassa tapauksessa korjaa myös asenteita.
Kirjan kohdista, joissa kerrotaan ihmisten viehättymisestä Hitlerin aatemaailmaan, on suora yhteys nykymaailmaan ja salaliittoteorioihin. Tämä yhteys on tärkeä, sillä se voi auttaa ymmärtämään niiden viehätystä. Omien katkerien tunteiden ja kokemusten avuksi ja selitykseksi etsitään ulkopuolista tekijää. Tätä kautta alkaa ymmärtää niin Trumpin, kuin perussuomalaisuudenkin viehätystä. Löydetään ulkopuolinen syyllinen, vihan ja katkeruuden kohteeksi. Kirja näyttää myös, miten todellisuuden aito kokeminen vie pohjan salaliittoteorioilta. Hitlerin kirjaan aluksi ihastunut Heikki toteaa lopuksi kirjasta: ”Polta se. Se on roskaa. Kaikki, mitä Saksa edustaa, on puhdasta roskaa.”.
Kirjan tärkein anti on minusta kuitenkin siinä, miten sota koetaan ja millaisia vaikutuksia se jättää ihmismieleen. Nämä vaikutukset ovat samanlaisia rintaman molemmilla puolilla. Sotilaiden osalta se näkyy painajaisina, väkivaltaisuutena ja alkoholismina. Kirjassakin ne näkyvät niin suomalaissa, kuin neuvostoliittolaisissakin sotilaissa. Sodan jälkeen väkivalta ja alkoholismi aiheuttikin tuskaa useissa perheissä. Myös kodin menettämisen tuska tulee hyvin esille. Suomalaiset Karjalassa asuneet menettivät kotinsa kaksi kertaa ja venäläiset valloitetulle alueelle muuttajat kerran. Tässä on aineksia yhteiselle kokemukselle, vaikka me suomalaiset pidämmekin venäläisiä tunkeutujina. Kyse on kuitenkin ihmisistä, joilla oli loppujen lopuksi vähän mahdollisuuksia vaikuttaa vallitsevaan politiikkaan.
Kirjan viimeiset osat, suurhyökkäys, ja Lapin sota ovat tärkeitä. Suurhyökkäys kertoo murtumisesta ylivoiman edessä mutta myös voimien kokoamisesta epätoivoiseltakin näyttävässä tilanteessa. Mutta kaikkein tärkein osuus kirjassa on sivulla 556. En lainaa sitä kokonaan tähän, koska se on niin pitkä. Se kertoo, kuinka sodassakin on inhimillisyyttä, joka antaa toivoa tulevaisuuteen. Tässä pätkä tuosta kappaleesta:
”Ihmiskunnan kävellessä sen synkimpien aikojen läpi, siellä seassa vaelsi myös pilkahdus ihmisyyttä. Ne olivat ihmisten tekoja. Ei kohtalon, ei Jumalan, vaan ihmisten tekoja. Heidän valintojaan ja heidän päätöksiään. He päättivät tehdä toisin, vaikka eivät siitä sankarilauluihin pääsisikään, eikä tarjolla ollut kunniaa.
…
Emme muista heitä, vaikka juuri he olivat niitä, jotka olivat tarpeeksi vahvoja säilyttämään ihmisyytensä hulluuden keskellä.”
Kirjan aihepiiri ja kohde Viipuri koskettaa monia suomalaisia ja sen menettäminen tuntuu varmasti monesta vieläkin katkeralta. Onneksi kirjassa mainitaan myös Leningradin piiritys ja tuon piirityksen aiheuttamat kärsimykset. Vain toisen tuskia ymmärtämällä voidaan vapautua omastakin katkeruudesta. Toivottavasti tämä kirja voi osaltaan auttaa siinä. Kirjakin pitää vain osata lukea oikein.
Tämä kirja on mennyt ihan ohi! Kiitos esittelystä.
VastaaPoista