Niillas Holmberg: ”Halla Helle”
Gummerus 2021
455 sivua
”Halla Helle” on saamelaisen Niillas Holmbergin (Jalvvi Anna-Liissás Niillas) ensimmäinen romaani, joka sijoittuu kirjailijan synnyinseudulle Utsjoelle. Kirja kertoo saamelaisuudesta ja saamelaisuuden perinteistä, mutta sijoittuu nykyaikaan ja katsoo ympäristöään alueelle muualta tulleen, Samun, ulkopuolisin silmin. Vaikka kirja kertookin saamelaisuudesta, ei olennaista ole niinkään heidän erilaisuutensa korostaminen, vaan se, miten tietyt yleisinhimilliset piirteet, ominaisuudet ja ongelmat välittyvät samalla tavalla erilaisissa ympäristöissä.
Erityisesti kirja korostaa kuitenkin perinteen merkitystä ihmisille. Näiltä osin se on erityisesti Ellen ja Samun tarina, mutta erityisesti saamelaisuuden tarina, joka laajenee yleisinhimilliseksi erityisesti Jungin teorioiden kautta.
Kirja on yleisinhimillinen ja tavallaan tajuntaa laajentava, kun se näyttää miten maailman kokemisen pääpiirteet ja niiden tuomat perinteet ja vaikutukset ihmiseen voivat olla samanlaisia, vaikka yksittäiset asiat kuten elinympäristö, tavat tai ihonväri ovatkin erilaisia. Lisäksi koen kirjan nimellä olevan kaksoismerkityksen. Vaikka se on myös kirjassa taiteilijanimi, on se myös kuvaus vastakohdista. Kirjassa monia asioita mm. saamelaiskysymystä käsitellään vastakohtien kautta. Esitellään vastakkaisia näkemyksiä ja yritetään niiden kautta löytää myös yhteinen näkemys. Monien asioiden osalta tämä toimii hienosti ja kirjaa voidaan näiltä osin pitää rakentavan keskustelun ja neuvottelutaidon oppikirjana. Näitäkään asioita ei tuoda mukaan päälle liimattuina, vaan olennaisena osana kirjan juonirakennetta.
Olennaisinta tuo vastakohtaisuus on kuitenkin Ellen kokemuksissa. Hänen mielensä järkkyy, kun se ei tiedä pitäisikö elää perinteiden mukaisella tavalla, vai taiteellisten taipumusten tuomalla modernilla tavalla. Hän kokee, ettei sama ihminen voi toimia kahdella niin erilaisella tavalla. Tämä ristiriita näkyy Ellen unissa, jotka hän kirjoittaa ylös ja joita Samu yrittää selvittää Freudin ja Jungin teorioiden avulla. Tästä ristiriidasta alkaa kirjan mielenkiintoisin jakso, joka tekee tästä kirjasta loppua kohden oikeastaan tietokirjan tavalla, joka ei vähääkään heikennä sen luonnetta romaanina.
Kirjan loppuosan tulkinnat unista ja lopulta sen ymmärtäminen, että Ellen ristiriita onkin perinteisen elämäntavan ja taiteellisten lahjojen tarjoaman uuden elämäntavan valinnan välillä johtaa pohdintoihin ja keskusteluihin jotka ovat uraauurtavia ja lukijan tajuntaa laajentavia. Samu kiteyttää asiaan keskustellessaan Ellen ystävien kanssa seuraavasti:
”Minusta tuntuu, että myyteistä on evoluution myötä muodostunut tärkeä osa ihmisen sisäistä toimintamekanismia. Vaikuttaa siltä, että yks niitten tehtävistä on operoida eräänlaisena välittäjänä ihmismielen tiedostamattoman osan ja tietoisen minän välillä Kun ihmisen tietoinen asenne ja toiminta on jollakin tapaa valinnaista, tiedostamaton osa kommentoi ja arvostelee, hienosäätää ja oikoo, ja sen se tekee usein jonkin myytin välityksellä – tarkemmin sanottuna johonkin myyttiin liittyvän symbolin välityksellä. Tän toiminnan ilmeneminen unissa ja näyissä ei edellytä sen tiedostamista, aivan kuten aivojen välittäjäaineetkaan ei tarvi tiedostamista välittääkseen signaaleja hermosolujen välillä.”
Vanhojen saamelaisten tarinoiden kautta Elle tajuaa kuinka ihmisissä voi olla kaksi puolta. Herkillä ihmisillä ne tuntuvat voimakkaammin, mutta ihminen voi elää tasapainossa niiden kanssa. En paljasta juonta enempää, mutta korostan kirjassa olevien saamelaistarinoiden merkitystä. Niitä on useassa kirjan kohdassa ja ne ovat tärkeitä meille kaikille.
Tämän kirjan loppu on niin kaunis, että se panee paatuneimmankin lukijan kyynelehtimään ja ne kyyneleet merkitsevät myös jonkun uuden ymmärtämistä. Tämä on myös kirja jonka jokaisen suomalaisen, myös saamelaisten, pitäisi lukea. Saamelaisille asiat ovat tuttuja, mutta tässä nykyiset saamelaisuuden ongelmat yhdistetään hienosti perinteisiin, tai oikeastaan perinteiden unohtamisen aiheuttamiin ongelmiin. Kirja sijoittuu tähän päivään ja näitä tämän päivän ongelmia ja uhkia käsitellään monipuolisesti ja pohtien. Muille suomalaisille kirja avaa oven uudenlaiseen maailmaan ja elämää, opettaa arvostamaan sitä ja sen arvoja ja parhaimmillaan paljastaa häikäilemättömätkin pyrkimykset saamelaisuuden perinteisten elinolojen tuhoamiseen. Kaikki tämä kerrotaan kiinnostavan ja yllättävän tarinan kautta. Kaiken tämän lisäksi kirja on myös lämmin rakkaustarina, joka ei suinkaan etene romanttisten haaveiden, vaan elämän ehtojen kautta. Kirja avaa parhaimmillaan myös silmiä ymmärtää erilaisuutta, perinteiden merkitystä ihmisille ja opettaa arvostamaan niitä. Mutta antaa se eväitä vielä enempäänkin - elämän ymmärtämiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti