Markku Välitalo: ”Hiljaisilla havumailla”
Markku Välitalo 2020 (markku.valitalo@gmail.com)
175 sivua
Kuvat: Markku Välitalo
Tätä kirjaa voisi kutsua hienoksi lahjakirjaksi kaikille luonnosta ja luonnossa liikkumisesta pitäville. Tätä voisi kutsua myös upeaksi valokuvakirjaksi tai kokoelmaksi hauskoja ja välillä vähän vakavampiakin tarinoita luonnossa liikkumisen iloista ja vaaroista. Tämä kirja on kuitenkin vielä näitä määrittelyjä enemmän. Se opettaa lähestymään ja katsomaan luontoa uudella tavalla. Kirjan kuvien pääasialliset kohteet eivät ole erikoisuuksia, joita kuvataan piilomajoissa ja jotka ovat usein tavallisen luonnossa liikkujan näkymättömissä, vaan se etsii kauneuden ja hienouden meidän jokaisen tavoitettavissa olevasta ympäristöstä. Kirjan suuri anti on siinä, että se opettaa katsomaan ja näkemään luonnon kauneuden kaikessa ympärillämme olevassa. Juuri kaikessa siinä, mikä meille on ja on ollut, siinä niin tärkeää. Tarinat, joita kuviin liittyy, korostavat sitä, että luonto on meidän ystävämme ja me olemme osa luontoa.
Kirjassa tarinat ja kuvat liittyvät yhteen. Kuvien alla ei ole selitystekstiä (vaikka kuvat onkin nimetty kirjan lopussa), vaan niiden selitykset löytyvät tarinoiden sisältä. Näin kuviin saadaan liitettyä myös tarina, ei pelkkä ulkoinen kauneus. Minusta tämä toimii hyvin, vaikka välillä halu tietää pyrkikin kiirehtimään edelle. Aina tarinan lukeminen kuitenkin palkitsi ja toi kuvaan uutta sisältöä. Kun kuviin ja tarinoihin liittyy vielä valokuvauksellinen lähtökohta, se lukijan omien havaintojen lisäksi, tuo esille myös kuvaajan näkemyksen.
Yhtä asiaa haluan vielä kuvista korostaa. Kirjan kannen kuva on kerrassaan upea, mutta kirjassa sama kuva on suurempana sivuilla 146…147 ja monin verroin komeampana. Siellä oleva kuva on komeimpia mitä muistan nähneeni. Luonto muotoiluineen hakkaa Pekka Halosen käkkärämännyt, tykkypuut sekä valot ja varjot mennen tullen. Kiitokset siitä, että kuvan esittämä hetki ja maisema on saatu ikuistettua.
Kirjan kuvauskohteet sijoittuvat Posiolle ja Riisitunturin ympäristöön. Osalle kuvista se antaa oman erityispiirteensä, erityisesti tykkylumen osalta mutta suurelta osin kuvat ovat yleispäteviä havumetsien alueille. Näitä samanlaisia kohteita on meidän useimpien omassa ympäristössämmekin. On vain osattava katsoa, niin kauneuden ympärillään myös huomaa.
Kirjassa luontoa kuvataan eri vuodenaikoina ja eri vuodenaikoihin liittyvät tarinat tuovat esille, suoraan tai vaivihkaisesti, kunkin ajankohdan erityispiirteitä. Niitä asioita mitä luonnossa tapahtuu, kasveille, kallioille, eläimille jopa tähtitaivaalle. Näitä ei tuoda esille opettavaisesti vaan niin, että lukija osaa kiinnittää niihinkin huomiota. Tämä on siis kaiken muun lisäksi ohjekirja luonnossa liikkuvalle ja mökkiläiselle.
Tarinoiden kautta tulee miettineeksi enemmänkin ihmisen ja luonnon suhdetta. Tuntuu välillä siltä, että haemme luonnosta vain erikoisuuksia, jotka ovat piilossa silmiltä. Tästä ovat esimerkkinä juuri kuvausmajat. Olen itse todennut, että useilla marja- ja sienireissuilla karhu on kyllä nähnyt minut, vaikka minä en ole karhua nähnytkään. Ja minusta on hyvä näin, niin karhun kuin minunkin kannalta. Tosin jälkiä sen liikkumisesta kyllä huomaa. Tottahan on, että pitää hankkia tietoa myös salatusta todellisuudesta, mutta tavallinen luonnossa liikkuja saa nautintonsa paljon lähempää. Tärkeää olisi ymmärtää, ettei luonto ole meidän riistokäyttöämme varten, vaikka se antejaan meille runsaasti tarjoaakin. Luonto on ystävämme ja myös meidän elämämme edellytys, jota tulisi myös niin kohdella. Minusta kirja kuvineen ja tarinoineen ohjaa lukijan ymmärtämään tämän kokonaisuuden ja painottaa kuvissa ja tarinoissaan tätä todellisuutta.
Kaiken muun ohella kirjan ensimmäinen osa, ”Kotirinne”, toi lämpimän tulvahduksen rintaan. Tämähän on minun nuoruuttani ajattelin. Ja niinhän se onkin. Jo alle kouluikäisenä vietimme päivät metsässä. Joskus mukana oli eväät, puroista ja lähteistä juotiin vettä ja kaikki lähialueen räkättirastaiden pesät löydettiin ja tarkastettiin. Tällä alkutarinalla on kuitenkin paljon tärkeämpikin merkitys kuin henkilökohtaisten muistojen nostaminen pintaa. Se palauttaa mieleen juuremme, osana luontoa ja kokemuksen siitä, kuinka luonnon avulla ja sen kanssa olemme selvinneet elämässä eteenpäin. Tämän kokemuksen pitäisi olla luontoajattelumme perusta.
Lainaan tähän alkuosasta pienen pätkän, joka kuvaa sitä kokemuspohjaa joka varmaan on ollut tämänkin kirjan taustalla:
” Heti kotimökin ja saunan takana piha vaihtui jättiläiskuusten ja lehtipuiden hämäräksi. Metsä pudottautui jyrkkään notkelmaan. Kotipaikkamme oli nimetty Rinteeksi tuon maastokohdan mukaan. Laakson muovaaja kiemurteli muodostuman pohjalla. Junninoja keräsi vetensä soilta, metsien seliltä ja pelloilta. Kotimme kohdalla puro oli syövyttänyt uomansa syvälle saviseen maahan. Lopulta humuksen ja saven ruskeana vesi purkautui Oulujokeen Kurumainen laakso oli poikkeava paikka loivasti aaltoilevassa maisemassa. Toistuvasti lehtorinne houkutteli pienen ihmettelijän kamariinsa. Metsän kuiskimat salaisuudet liimautuivat syvälle pojan mieleen.”
Tämä on kerrassaan upea kirja lukea ja katsella. Lempeän humoristiset ja luontoa kunnioittavat tarinat syventävät myös kirjan korkeatasoisten kuvien antia. Kirja opettaa katsomaan luontoa uudella tavalla ja löytämään kauneuden myös arkisista kohteista. Eikä pelkästään kauneuden, vaan ystävän, joka on kaikkialla ympärillämme.
Kirja on Markku Välitalon omakustanne ja sen voi tilata tekijän sähköpostisoitteesta markku.valitalo@gmail.com. Itse päätin hankkia kirjan, kun näin siitä tehdyn trailerin https://www.youtube.com/watch?v=lyUVnjZxivw . Siihenkin kannattaa tutustua.
Ilahduttava teos minunkin mielestäni. Kuvat ja teksti sopivat yhteen ja kertoivat henkilökohtaisen ja merkittävän tarinan.
VastaaPoista