Hae tästä blogista

keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Philip Roth: "Amerikkalainen pastoraali"


 

 

 

Philip Roth: ”Amerikkalainen pastoraali”

WSOY,  korjattu painos  vuodelta 2002

Suomentanut Kristiina Rikman

Esipuhe Jukka Petäjä

Englanninkielinen alkuteos ””American Pastoral”, 1997

 

Roth:n  kirja ”Amerikkalainen  pastoraali”  on mukana  useilla 100 kirjaa  jotka  jokaisen  pitäisi lukea – listoilla. Oikeastaan amerikkalaisuuden  analyysiin, jota tämä kirja edustaa,  kuuluu Roth:lta  kolmen  kirjan  kokonaisuus   ja niistä  kaksi  muuta  ovat ”Mieheni  oli kommunisti”  ja ”Ihmisen tahra”. ”Amerikkalainen pastoraali”  on  yksinäänkin vaikuttava  kokonaisuus. Tämän, vuoden 2002 painoksen, arvoa  lisää  vielä Jukka Petäjän seikkaperäinen  ja monia  kysymyksiä  selventävä  esipuhe.

Kirjan ensimmäisen luvun  otsikko ”Paratiisi muistoissamme” ja kuvaa sitä,  miten  amerikkalainen  unelma sukupolven  mittaisessa  tarinassa katoaa  ja  muuttuu oikeastaan  harhakuvaksi,  joka  pitää  kulisseja  yllä niin  kauan  kunnes  tulee  tapahtuma,  joka  kulissit  lopullisesti  rikkoo. Kirjan  lopussa on tämä  muutos  kiteytetty  yhteen  kappaleeseen:

Aivan, heidän linnoituksensa muuriin  oli murrettu  aukko, jopa täällä turvallisessa  Old Rimrockissa, ja nyt kun se oli avattu sitä ei enää kiinni saataisi. He eivät toipuisi koskaan. Kaikki oli heitä vastaan, mikään ja kukaan ei heidän elämäntavastaan  pidä. Kaikki ulkopuoliset äänet syyttävät ja hylkäävät heidän elämänsä.”

Muutos  tapahtuu  yhden  sukupolven  aikana, amerikkalaisen  unelman  kansikuvapojan  Seymour Irving Levov:n (Swede) tarinan kautta. Swede on komea ja  onnistuu niin urheilussa  kuin  liike-elämässäkin. Asuu unelmakodissa  ja on naimisissa missin  kanssa.  Unelma rakentuu paljon mielikuvien ja perinteiden varaan.  Niiden  rikkomiseen  tarvitaan  tyttären  radikalisoituminen  Vietnamin sodan  takia.  Tyttären  rakentama  pommi  surmaa  viattoman  sivullisen  ja sitä  kautta  ulkoinen  todellisuus  alkaa  tunkeutua  unelman ja sen kuoren  sisälle. Sweden  tarinan  kautta  tuo  sukupolven  mittainen  muutos  ja  kehitys  on  kuvattu hienosti ja  niin,  että tuodaan  esille  myös se  kuinka kulisseja  ylläpitävät  tunteet osoittautuvatkin lopulta  kriisiytymisen  kautta  päinvastaisiksi. (Olen  aina  inhonnut  tätä  taloa, toteaa Sweden  vaimo).

Hienon kokonaisuuden  lisäksi  minulle  jäi mielen  arkistoon  kolme  kohtaa. Ensimmäinen  oli Sweden veljen Jerryn armoton puhe Swedelle  hänen  elämästään ja  toiminnastaan kulissien  sisällä sen  jälkeen,  kun Swede on ensimmäisen  kerran  löytänyt  tyttärensä  pommi-iskun  jälkeen:

””Ole kiltti, ei nyt, älä rupea riitelemään nyt, älä aliarvioi minua. Minä rakastan tytärtäni. En ole koskaan rakastanut ketään enempää koko maailmassa.”

”Esineenä.”

”Mitä? Mitä sinä tarkoitat?”

”Esineenä – sinä rakastat häntä kuin jotain vitun kippoa. Samalla lailla kuin rakastat vaimoasi. Voi kunpa sinä jonakin päivänä tajuaisit mitä teet. Tiedätkö miksi? Onko sinulla mitään käsitystä miksi? Koska sinä pelkäät aiheuttavasi kohtauksen! Sinä pelkäät päästäväsi  pedon irti!” ”

Toinen  kohtaus on Sweden juutalaisen isän pitämä  kuulustelu katolisesta  perheestä  tulevalle vaimoehdokkaalle  ja  missille. Tuo  kuulustelu  osoittaa,  miten  vaikeaa  vieläkin  on ylittää  uskontojen  välisiä  rajoja.

Kolmas  on  sitten  tärkein  eli  kirjan lopun kiitospäivän  juhla,  johon  ovat  kerääntyneet  sukulaiset  ja ystävät. Mielikuvat  ja todellisuus  sekoittuvat illan kuluessa  ja  lopulta yksittäisten tapahtumien kautta kaikki  kulissit  sitten  romahtavat.

Philip Roth:n ”Amerikkalainen  pastoraali”  on  mielistäni  ylivoimaisesti  hänen  vahvin  teoksensa. Sukupolven  mittaisessa  tarinassa näytetään,  miten  ulkoinen  todellisuus  lopulta  repii  rikki vahvoinakin  pidetyt  kulissit. Kirja  on tärkeä  senkin  vuoksi,  että me  itsekin  elämme  usein jonkinlaisten kulissien sisällä  tai  ainakin  arvioimme ympäristöämme  tai  jopa  omaa  elämäämmekin  enemmän  mielikuvien,  kuin  aidon  todellisuuden  kautta. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti