Hae tästä blogista

torstai 10. lokakuuta 2024

Haruki Murakami: "Kaupunki ja sen epävakaa muuri"

 

 

 


 

Haruki Murakami: ”Kaupunki ja sen epävakaa muuri”

Tammi 2024 (Keltainen kirjasto)

581 sivua + jälkikirjoitus

Japaninkielinen alkuteos ”Machi to donofutashikana kabe”, 1923

Suomentanut Antti Valkama

 

Haruki Murakamin kirjan ”Kaupunki ja sen epävakaa muuri” jälkikirjoituksessa Murkami kertoo, että tämä on kolmas yritys saada tyydyttävään muotoon alkujaan 1980 käynnistynyt projekti. Välitilinpäätöksenä syntyi 1985 romaani ”Maailmanloppu ja ihmemaa” (suomeksi 2015). Sekään ei vielä tyydyttänyt Murakamia joten tämä on nyt projektin lopullinen päätös. Murakamin ystävät huomaavat selvästi yhtäläisyyksiä romaaniin ”Maailmanloppu ja ihmemaa”. Ennen kaikkea kyse on samasta kaupungista mutta kyllä Murakami tähänkin romaaniin on rakentanut omaperäisen tai ehkäpä murakamilaisen juonen ja rakenteen.

Ensimmäinen tunne kirjaa lukiessa oli nautinnollinen rauhallisuus, jonka kirja synnytti. Ei kirjassa eikä lukijassa ilmennyt kiireen tuntua. Oli nautinto uppoutua kirjaan, se soi lukurauhan, joka usein uusia paljon toimintaa sisältäviä kirjoja lukiessa puuttuu.  Rauhallisesta etenemisestä huolimatta ei kirja ole tylsä. Koko ajan rakentuu yllättäviä tapahtumaketjuja, joissa ylitetään tietoisuuden rajapintoja, todellisen maailman ja unen maailman rajapintoja, todellisen maailman ja muurin ympäröivän kaupungin rajapintoja, elämän ja sielun liikkumisen rajapintoja.  Näistä kaikista muodostuu Murakamin lukijoilleen tarjoama kokonaisuus, joka sisältää mielikuvan todellisuudesta, joka on paljon enemmän kuin tiedämme ja arjessamme koemme.

   Minun tapauksessani kuitenkin se unten maailma, joka rakentuu, kun olen ryöminyt peiton alle ja nukahtanut, on hyvin kirkas ja eläväinen. Se on yhtä todentuntuinen, tai monasti (jostain syystä pidän monasti-sanasta) paljon todentuntuisempi kuin todellinen maailma. Ja siellä tapahtuu melkein aina hämmästyttäviä asioita, joita ei voi ennalta aavistaa. Sen vuoksi käy toisinaan niin, että en erota kumpi maailmoista on kyseessä.”

Kirjassa on kaksi erillistä maailmaa. Tavallinen arjen maailma ja muurin ympäröimä kaupunki, jossa ei ole aikaa, vaikka elämä ja vuodenajat siellä etenevätkin.  Näiden kahden maailman välille syntyvistä jännitteistä kirja rakentuu. Päähenkilö alkujaan 17-vuotias nuorukainen elää molemmissa maailmoissa 55-vuotiaaksi, toisessa todellisena hahmona ja toisessa varjona. Kirjan lopussa tarinan yhdistyvät Murkamille tyypillisellä tavalla, eli lukijalle mielikuvituksen mukaiseen ratkaisuun.

Tarinat ja päähenkilön tai hänen varjonsa elämä todellisessa maailmassa on sinälläänkin kiinnostava tarina. Se pitää sisällään kaksikin kaunista rakkaustarinaa vailla ratkaisua ja mielenkiintoisen kuvauksen siitä, miten sielu voi ylittää elämän ja kuoleman rajapinnan.

En kerro juonesta tämän enempää., sillä yllättävyys on Murakamin teosten kohokohtia.  ”Kaupunki ja epävakaa muuri” ei ole Murakamin parhaita teoksia mutta kuitenkin nautinnollinen lukea. Se tuo Murakamin maailmoihin oman hienon lisänsä.

Tätä kirjoittaessa on päivä, jolloin ilmoitetaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja 2024. Murakami on vuosikausia ollut veikkauslistojen kärkinimiä. Hän olisi kyllä palkinnon arvoinen.  Kirja ”Kaupunki ja sen epävakaa muuri” tuo hyvin esille Murakamin teosten maailman. Maailman kokonaisuus on hänellä paljon enemmän kuin mitä arjessa koemme ja kirjoissa rikotaan rajapintoja toisenlaisiin todellisuuksiin, niin henkisiin kuin fyysisiinkin. Ehkä paras tapa aloittaa Murakamiin tutustuminen tapahtuu kuitenkin teosten ”Nowegian Wood” (suom. 2012) tai ”Kafka rannalla” (suom. 2009) kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti