Hae tästä blogista

tiistai 15. heinäkuuta 2025

Virpi Hämeen-Anttila: "Kadonnut perintö"

 

 


 

 

Virpi Hämeen-Anttila: ”Kadonnut perintö”

Karl Axel Björkin tutkimuksia, osa 12

Otava 2025

293 sivua + henkilöluettelo, uusien ja vanhojen katujen nimet ja pieni slangisanasto. Lisäksi kansien sisäpuolella on Helsingin kartta, johon on merkitty olennaisia kirjaan liittyviä paikkoja.

Virpi Hämeen-Anttilan dekkarisarja on ehtinyt 12. osaan. En tiedä monelleko kirjasarja on dekkari, sillä luulisin useimpia kiinnostavan Karl Axel Björkin elämä ja sen käänteet ja myös 20-luvun Helsingin ja sen elämän kuvaukset. Dekkarisisältö tekee lukemisesta elävämpää ja jännittävämpää.

Virpi Hämeen-Anttilan kirjat ovat aina paljon muuta kuin niiden lajityypistä voisi luulla. Niin ovat myös nämä Karl Axel Björkin tutkimuksista kertovat. Ne ajoittuvat Suomen historian väkivaltaisimpaan ajanjaksoon 1920-lukuun. Väkivaltaisuudet pohjautuivat juuri päättyneisiin sotiin, jotka synnyttivät vihaa, epäluuloja ja katkeruutta eri väestöryhmien välille. Luvattomia asia oli runsaasti liikkeellä, kieltolaki lisäsi rikollisuutta ja sen kautta oli paljon pimeää rahaa liikkeellä ja pirtukaupan ympärille rakentui runsaasti rikollisliigoja. Köyhyys oli yleistä ja Helsingin asuinalueet olivat jakautuneet vahvasti varallisuuden yhteiskuntaluokan mukaisesti. Tässä ympäristössä Björk elää ja tutkii rikoksia. Virpi Hämeen-Anttila kuvaa tuota elinympäristöä hienosti, tosin Björkin yläluokkaisesta lähtökohdasta käsin. Mutta ei Björkiltä jää huomaamatta myöskään ihmisten elämän köyhyys, huonot asumisolot ja luokkajaon tuomat ongelmat. Kaikki tämä tarjoaa lukijalle kiinnostavan näkökulman 20-luvun Suomeen ja Helsinkiin ja ihmisten arkeen tavalla, jota historiankirjoja lukemalla ei tavoita.

Kirja tarjoaa myös häivähdyksiä mahdollisuuksista luokkanousuun opiskelun kautta ja tässä on esimerkkinä Björkin nuori apulainen Valkama, jonka etenemistä ylöspäin on mielenkiintoista seurata tulevissa jaksoissa. Tässä kirjassa oli mielenkiintoista kuvaus Helsingin kulttuurielämästä niin oopperasta kuin uudesta kulttuurilajista – elokuvasta. Virpi Hämeen-Anttila on hienosti nostanut esille tuon ajan elokuvatarjontaakin nimiä myöten.

Dekkarinakin kirja tuo esille uuden näkökulman. Käänteisen Auervaara-tarinan. Nyt viehättävä naishenkilö huijaa yksinäisiltä leskimiehiltä rahaa ja omaisuutta. Pahimmassa tapauksessa koko omaisuuden, jonka seurauksena leskimies tekee itsemurhan. Tästä alkaa purkautua laajempi petosvyyhti, jonka keskelle Björk joutuu.

Virpi Hämeen-Anttilan kirjaa ”Kadonnut perintö” voi lukea monella kavalla. Dekkarina se on käänteinen Auervaara-tarina ja siinä mielessä mielenkiintoinen, että voi pohtia tuoko tämä käänteisyys rikokseen uudenlaisia sävyjä. Toisaalta kirjan voi lukea myös helsinkiläisen 20-lukulaisen elämän kuvauksena ja siinä kirja on jopa kiinnostavampi. Kiitos taas kirjasta Virpi Hämeen-Anttila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti