Hae tästä blogista

perjantai 7. helmikuuta 2020

Umberto Eco (toim.): "Kauneuden historia"


 


Umberto Eco (toim.): ”Kauneuden historia”

WSOY 2008
439 sivua
Italiankielinen alkuteos ””Storia della bellezza” 2008
Suomentanut Pekka Tuomisto

Tämä on todellinen hyvän mielen katselukirja, jossa myös paperin laatu ja painojälki on viimeisen  päälle. Vaikka kutsunkin kirjaa katselukirjaksi,  on se  paljon  muutakin. Kauneus tulkitaan  käsitteenä  laajasti  ja  historiallisesti.  Vaikka kirjan tekstipätkät ovatkin  lyhyitä, kertovat  kuvat  sitäkin enemmän. Todella  herkullisia  ovat  kuvasarjat  ”Alaston Venus” ja ”Alaston Adonis”. Venus alkaa kuvalla  patsaasta  30. vuosituhatta eKr. ja päätyy Monica Belucciin  vuodelta  1997. Vastaavat  kuvasarjat  ovat  myös Venuksesta ja Adoniksesta  puettuina. Kuvasarjoja  on myös mm. Madonnasta ja Jeesuksesta.  Kuvasarjat antavat hienon kuvan meidän mielemme  muutoksista niin  ulkoisen  kuin muunkin kauneuden  suhteen.

Nämä vertailukuvasarjat  ovat kirjan ensimmäisenä osiona  johdannon  jälkeen  mutta jo seuraavassa luvussa ”Esteettiset ihanteet antiikin Kreikassa” aletaan  kauneuden  käsitettä  pohtia  filosofisemmin. Pohdinta  jatkuu  läpi kirjan  ja  lukujen  otsikkoina  ovat mm. ”Järki ja kauneus”, ”Ylevyys”, ”Koneiden kauneus” ja  lopuksi  vielä ”Tiedotusvälineiden kauneus”.

Tämä on hieno kirja ja  opettaa näkemään kauneuden tavanomaista  laajempana  käsitteenä. Se saattaa jopa opettaa  näkemään ja arvioimaan maailmaa ja sen meille  tarjoamia  näkymiä, kuvia ja taidetta uudella  tavalla.  Vaikka teksti on  niukkaa, on kirja kuvamateriaalin  huolellisen  valikoinnin  takia  antoisa.

Tämä  on todellinen  hyvän mielen  kirja, johon tarttuu  mielellään  uudelleen  ja uudelleen ja jokaisella kerralla sieltä  voi löytää jotain  uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti