Hae tästä blogista

tiistai 1. joulukuuta 2020

Lahjakirjoja miehille

 

 

 

Lahjakirjoja  miehille

Kuva Jaana  Aalto Teoksesta "Keijukaiset (SKS 1995)

 

Lahjakirjan  ostaminen  miehelle tuntuu  usein  vaikealta.  Usein  läheisetkin  ovat  nähneet  hänen  käsissään  vain  auton  korjausoppaan. Kuten  monessa  muussakin  asiassa, ei  tässäkään  luulo  ole tiedän  väärtti.  Ei  miehenkään  suu  tuohesta  ole, ja  kyllä  hänkin  arvostaa  kauniita  ja mielikuvituksellisia  asioita, senhän  näkee  jo  vaimonkin  valinnassa. Hyvä  kaunokirjallisuuskin  kelpaa  miehelle, kyse  on  vain sisällöllisestä  hienosäädöstä. Seuraavassa  luettelossa  on uutuuskirjoja, jotka  olen  itse  lukenut  ja  arvioinut blogissani (lähes  kaikki). Viittaus  blogiin  on  suluissa  kirjan  nimen  jälkeen.  Luettelossa  ei  ole varsinaisia  sotakirjoja  tai  elämänkertoja.  Kirjat  eivät  ole ”paremmuusjärjestyksessä”. Kolmea  ensimmäistä ovat  kuitenkin  minun  omia  suosikkejani.

 

Judith Schalansky: ”Kaukaisten saarten Atlas” (Poesia 2020) (blogissa  kesäkuu 2020)

 Tämä on todella kiinnostava ja hieno kirja  ja nautinto  niin silmälle  kuin  mielellekin. Kirjassa on omalla sivullaan kartta viidestäkymmenestä kaukaisesta saaresta ja sen vierellä aina sivun mittainen saaren tai sen elämään liittyvä tarina. Karttoineen  kirja on kaunis ja toivottavasti kamppailee  vuoden kauneimman kirjan palkinnosta.  Yhtä hienoja ovat  kirjan tarinatkin, sillä eivät ne pelkästään saaresta kerro, vaan meistä ihmisistä ja meidän erilaisuudestamme ja elämästämme  luonnon armoilla  ja ehdoilla. Todella nautinnollinen  lukukokemus.

 

Maria Pettersson: ”Historian jännät naiset” (ATENA 2020) (blogissa marraskuu 2020)

Tämä  kirja on varmasti vuoden  hienoimpia lukukokemuksia eikä pelkästään sitä, vaan  myös herättäjä. Aiheeltaan tärkeä  ja kiinnostava  kirja  on myös hyvin  toimitettu ja  kirjoitettu. Kirjan on myös taitoltaan  ja ulkoasultaan  kaunis, joten yksi  joululahjaidea  on tässä. Kirja tarjoaa varmasti jokaiselle  paljon uutta, murtaa vanhoja  käsityksiä  ja panee ajattelemaan. Ja se on hyvä  alku,  sillä  kun  kirjankin  naiskohtaloita  lukee, on pakko  todeta, että  me emme ole heitä  kohdellessamme  juuri  mitään  järkevää  ajatelleet.  Olemme  yrittäneet tukahduttaa suuren  ja  arvokkaan  luovan  resurssin  ja  maksamme  siitä  pitkään. Onneksi  emme  ole siinä aina onnistuneet. Jos luet yhden  kirjan  vuodessa, toivottavasti se on tämä. Ja nimestään  huolimatta  tämä sopii miehille.

 

Juha Hurme: ”Suomi” (Teos 2020) (blogissa syyskuu 2020)

Hurmeen ”Suomi” on ansiokas  jatko  palkitulle ”Niemelle”. Se nostaa Suomesta  ja  suomalaisuudesta  esille sellaisia  puolia  ja  henkilöitä  joista  on vaiettu, mutta  joilla  on ollut  merkittävä  vaikutus  siihen, että  Suomi  on nyt  sitä  mitä  se  on. Kirja  kaataa joitakin  sitkeästi  eläneitä  ja vieläkin  eläviä  myyttejä mm. Kalevalan ja yleisemminkin suomalaisuuden  osalta,  mutta  nostaa  ansaitsemaansa  arvoon  aidon  kansanrunouden.  Kirja on myös suomenkielen ja  suomalaisen  kulttuurin historiaa. Kirja  myös  johdattaa  lukijan  nykyaikaan  ja sen  haasteisiin. Tämä  kirja  on massiivinen  paketti  tietoa, tulkintoja  ja  näkemyksiä  ja  ehdottomasti  lukemisen  arvoinen. Tämä  kirja  sopii erinomaisesti  myös murrosikäisille  pojille. Historian arvosana  alkaa  nousta kohisten.

 

Eivät  nämä seuraavatkaan  kirjat  pahene. Halusin  vain  nostaa  nuo esille  sillä  noista  ainakaan  kahta ei  niin tiedosteta  miesten  kirjoiksi.

 

Jani Saxell: ”Helsinki underground” (WSOY 2020) (blogissa toukokuu 2020)

Kirjassa on kerrassaan mahtava alku. Jotkut ihmiset, mm. veteraanipoliitikko Arhinmäki; siirtyvät yllättäen toiseen aikaan.  Erään teorian mukaanhan  kaikki aika olemassa samanaikaisesti.  Sen perusteella joutuminen  eri aikaan  olisi hyvinkin  mahdollista. Saxell  panee kyllä  vielä paremmaksi. Toinen aika, kirjassa mennyt aika,  kuvaakin myös toisenlaista todellisuutta, kuin mitä  historiamme on todistanut. Minusta nämä alkukuvaukset ovat kerrassaan  mahtavia ja myöhemmin  menneisyyden hahmot osallistuvat  myös vuoden 2047  todellisuuteen. Varsinaisen  tarinan ohella kirjassa kerrataan paljon myös Helsingin  historiaa. Nämäkin kuvaukset  ovat tärkeitä  ja hienoja ja luovat oikeastaan  pohjan  nykyajankin ymmärtämiselle. Ehkä tärkeämpää on kuitenkin entisen elämäntavan  ja nykyisen  elämäntavan  vertailu. Nykyinen jää tuossa vertailussa  puhtaasti kakkoseksi  ja sisällyksettömäksi. Varsinainen kirjaa kuljettava tarina  liittyy  vuoden 2047 katoamisiin ja niihin  liittyviin rituaalimurhiin, joita Verna Leppä ja Kilpineidot ryhtyvät selvittämään. Kirjan nimi ”Helsinki underground” tulee siitä, että kirjan  Helsingissä  on maanpinnan  lisäksi  kaksi maanalaista tasoa  ja niiden mytologiset hahmot  tai  kuolleet  ihmiset alkavat  osallistua maanpäälliseen valtataisteluun. Enempää en  juonesta kerro. Se on persoonallinen, kiinnostava ja vauhdikas.

Pekka Arppe: ”Hajonnan sisällä” (STRESA 2019) (blogissa marraskuu 2019)

Arppe:n  novellikokoelman ”Hajonnan  sisällä”, tekstit  ovat   keskenään hyvin erilaisia ja  hyviä.  Ne sisältävät  niin  huumoria, kannanottoja  ajankohtaisiin  asioihin, ihmisten  lempeän ymmärtäväistä  tarkkailua  ja  tunnetta.

Pekka Arppe:n  novelleissa on hienoa  myös  niiden  yllättävyys. Kaikki ei olekaan  lopulta  sitä miltä  aluksi  näyttää ja  lähes  aina ratkaisujen  takaa  näkee   pilkkeen  kirjoittajan  silmäkulmassa. Kirjan  huumori  tuntuu  välillä  ronskilta,  mutta takana  on  lähes  aina  hyväntahtoinen  suhtautuminen  ihmisiin ja  heidän heikkouksiinsakin. Jotenkin  tuntuu, että novellit  ovat  tavallista  lähempänä  ihmisten  arkea  ja  arjen todellisuutta. Näiden  novellien  lukemisesta  tulee  hyvä  mieli,  sillä  lähes  aina niissä  on  onnellinen  loppu.

Tämä  on  kirja  jota  voi  suositella  kaikille,  mutta  erityisesti se sopii   miehille jotka  eivät  ole  varsinaisia  lukuhirmuja. Novellit  ovat  riittävän  lyhyitä, ronskeja,  yllättäviä, sisältävät riittävästi  huumoria ja aitoa  elämää. Näiden  kanssa ei  pitkästy.

Lopuksi  otan  mukaan  kaksi kirjaa, jotka  eivät  ole  varsinaisia  sotakirjoja,  vaikka  sodan  vaikutukset  niihin  olennaisesti  liittyvät.  Ne  antavat  sodan  vaikutuksista  hiukan  erilaisen  kuvan)

Petra Rautiainen: ”Tuhkaan  piirretty  maa”  Otava 2020) ( blogissa elokuu 2020)

Tämä on huima kirja. Kauniin, jännittävän  ja yllättävän tarinan sisälle  on rakennettu  myös kuvaus  saksalaisten vankileireistä Lapissa,  suomalaisen rotuajattelun  ilmenemisestä ja yleisemminkin saamelaisten  kohtelusta ja heihin kohdistuneista ”suomalaistamispyrkimyksistä”. Asioista  joista ei ole  puhuttu, vaan ne on haluttu  unohtaa.  Kaikki nämä yhdistyvät  luontevasti kauniin koskettavaan  tarinaan, ei päälle liimatusti,  vaan  olennaisena  osana sitä. Tämä on myös  tärkeän ajankohtainen kirja  sillä rotuajattelu  on taas nostanut  päätään  ja saamelaiset  joutuvat edelleen  taistelemaan  oikeuksistaan.

Kirja  on myös  tavallaan ylistyslaulu  saamelaisuudelle, sen  perinteille  ja Lapin  luonnolle. Kirja  oikein  pakottaa  ajattelemaan  ja  vertaamaan  eri  arvomaailmoja.  Väistämättä  huomaa, että  nykyisessä  elämäntavassamme  menetämme  paljon  arvokasta. Onko se  mitä  saavutamme  sen  arvoista ?

Minna Mikkanen: ”Kotijoukot” (Reuna 2020) (blogissa lokakuu 2020)

Tämä on  kirja, joka  viimeistään  nyt  pitikin  kirjoittaa. Se on  upea  kuvaus  ”kotijoukkojen” elämästä  ja työstä  sodan aikana. Se  on paitsi  kunnianosoitus  naisille  myös yhteisöille,  jotka  pitivät  toisistaan  huolta. Se on  kunnianosoitus  ihmisille,  jotka  näkivät  valon  pimeimpinäkin  hetkinä.

Tässä  kirjassa  on aitoa ajankuvaa sodanaikaisesta elämästä maaseudulla ja  kaiken kruunaa  kotoinen, maaninkalainen  murre. Tämä tarjoaa sota-aikaan  toisenlaisen  mutta  ei  suinkaan  vähemmän  tärkeän  näkökulman. Hieno  kirja.

 

Lopuksi  suomalainen  klassikko. Tämä on kirja  jonka  nimen  kaikki  tuntevat  mutta  uskoisin, että  sen  sisällöstä  useimmilla  on aivan  väärä  käsitys.

 

Joel Lehtonen: ”Putkinotko” (Otava 1982) (blogissa tammikuu 2020)

”Putkinotko” on  upea  kirja täynnä rakkautta luontoon ja lempeän  humoristista  suhtautumista  ihmisiin, heidän  vikojaan  peittelemättä.  Se näyttää  myös  kontrastin vauraan  ja metsäläisen  elämäntavan välillä.   Hyvin usein ”Putkinotko” sekoitetaan ”Ryysyrannan Jooseppiin” ja ”Punaiseen viivaan”  mutta samanlaista  synkkyyttä  ja  katkeruutta  ei  tässä  kirjassa  ole. On sanottu, että ”Putkinotko”  on ensimmäisiä  yhteiskunnallisia  romaaneja  ja  myös  sellaisena  se kannattaa  lukea.  Minulle ”Putkinotko” on aina  ollut  tärkeä  kirja  ja  jokainen  lukukerta on  omanlaisensa  kokemus. Tällä  kertaa se  tuli uniinkin  ja kehitin  unessani  kirjaan sellaisia  juonenkäänteitä, että  Lehtonenkin  olisi  ollut  niistä  kateellinen. Edellisellä  lukukerralla  korjasin  Muttisen  laituria, eikä  siitä  tullut  sen  kummempaa, kuin  Juutas Käkriäisen  aikomuksistakaan. Tämä on  kirja joka kannattaa lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti