Raisa Marjamäki: ”Ihmeellistä käyttäytymistä”
Poesia 2020
107 sivua + sisällysluettelo (3 s.) + luettelo poisjääneistä runoista (3 s.)
Raisa Marjamäen kolmas runoteos ”Ihmeellistä käyttäytymistä” kruunaa mukavasti hienon runovuoden, joka on tuottanut lukuisia kestäviä teoksia ja tämä on yksi niistä. ”Ihmeellistä käyttäytymistä” on hyvin moniulotteinen teos. Se sisältää runoja, jotka ovat lähes aforismeja tai ainakin ne sisältävät sellaisen. Se on tavallaan myös kapinallinen, kyseenalaistaessaan tai ihmetellessään tapojamme, käyttäytymistämme ja luulojamme. Se on myös tavallaan tutkielma kirjoittajan elämästä ja kokemuksista. Kaikista näistä muodostuu rikas kokonaisuus, jota on ilo lukea.
Parasta kyseenalaistamisessa on se, ettei asioita osoiteta suoraan, vaan luotetaan lukijan tämän oivaltavan. Tällainen on esimerkiksi ensimmäinen runo ”Valaistus”, jossa lasten liikkumisen kautta kyseenalaistetaan se, voidaanko liiallisen holhoamisen ja hyvinvoinnin välille laittaa yhtäläisyysmerkki. Tämä ongelmahan ei koske vain lasten liikkumista, vaan koko yhteiskunnan toimintaa.
Itse pidin paljon runosta ”Lainalaisuudesta”, jossa todetaan selvästi:
”…
Usein väärinymmärtäneet
olemme mekin
lait joiden alaisina
täällä kuljemme.”
Sillä aivan samalla tavalla kuin nekin, jotka aikanaan ajattelivat kaiken koostuvan neljästä elementistä, mekin kuvittelemme liian usein tietojemme riittävän olevaisen ymmärtämiseen.
Alun hienoimpi runoja on ”Efemeridi”. En lainaa siitä mitään tähän. Saatte itse sen lukea ja kokea. Sen sijaan lainaan alun kirjan viimeisestä runosta ”Pieni Buddha”. Sen ensimmäinen lause on niin totta:
”Työpöytä on samalla
työttömyyden pöytä jolla ….”
Kirjasta välittyy myös kirjoittajan omaa elämää ja kokemuksia mutta kauniilla tavalla. Joskus tällaiset asiat voivat tuntu tirkistelyltä, mutta eivät tässä kirjassa. Yksityisestä tulee yleistä hienolla tavalla ja omakohtaisuus myös tuo kirjaan konkreettisuutta, joka ei ole kovinkaan tavallista runokirjoissa.
Niille, jotka eivät ole juurikaan runoutta lukeneet, tämä on erinomainen kirja. Konkreettisuus ja selkeät ajatukset auttavat menemään syvemmälle runoihin ja sieltä sisältä avautuukin sitten aivan uusi maailma.
Lopuksi kiitos ulkoasusta siitä vastaaville eli Raisa Marjamäelle ja ennen kaikkea Brother Deluxe 660 correction -kirjoituskoneelle. Kirjoituskone palauttaa minulle mieleen oman nuoruuteni. Kuljetin silloin aina mukanani matkakirjoituskonetta kotelossaan. Opiskeluaina, viimeistään huhtikuussa, jouduin rahanpuutteen takia viemään sen divariin, josta sen sitten lunastin ensimmäisellä kesätyöstä saamallani palkalla.
”Ihmeellistä käyttäytymistä” on hieno ja ajatuksia herättävä kirja. Se johdattaa mukavasti ajattelemaan ja parhaassa tapauksessa panee myös kyseenalaistamaan uskomuksiamme ja tapojamme. Siihen on helppo tarttua ja sitä lukea, mutta sitä minne sitä lukiessa joutuu ei voi arvata. Mutta kokea se kannattaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti