Saila Susiluoto: ”Kehrä”
Otava 2021
245 sivua
Saila Susiluodolta on ilmestynyt kymmenen runokirjaa. Kaikki omanlaisiaan ja erinomaisia. ”kehrä on hänen ensimmäinen proosateoksensa. Aivan kirjan alussa hän kertoo:
”Residenssin remontti on viivästynyt, se saa minut levottomaksi, luultavasti etsin minkä tahansa tekosyyn jotta voin olla kirjoittamatta. Uskon että löydän sellaisen, runot väistävät minua, olen kääntänyt niille selkäni, olen leikannut itseni irti siitä havaitsemistavasta jota runoon tarvitaan.”
Kun katsoo hänen aiempaa runotuotantoaan ja sitä, että hän selvästi uudistuu kirjojen välillä, ei kannata huolestua. Luultavasti tuo toteamus merkitsee vain sitä, että jotain ihan uutta on taas tulossa. Sitä odotellessa on virkistävää lukea tämä, muistoja, elämänkokemuksia, havaintoja ja esseistisiä pohdintoja sisältä kirja ”Kehrä”.
Kirjan takakannessa sanotaan, että kirja kertoo ”matkustamisesta, paikoista, surusta ja luopumisesta. Ihmisestä muodonmuutoksessa”. Totta on, että nämä elementit ovat kirjassa mukana. Kirjassa on herättäviä jaksoja ilmastonmuutoksesta ja sen kokemisesta. Kirjan mukaiset tunteet ja toisaalta myös voimattomuuden tunne ovat yhteisiä ajatteleville ihmisille. Syyllisyyden tunne koskettaa monia ja silti elämää jatketaan lähes entiseen tapaan. Minusta nämä tuntemukset tulevat kirjassa hienosti esille. Ne ovat elämässä aina mukana, eikä niitä voi paeta.
Minusta kirjan peruslähtökohta on kuitenkin muualla. Se kertoo siitä tuskasta mitä kirjoittaja kokee yrittäessään luoda uutta, joka ei kuitenkaan halua tulla näkyville ja muokattavaksi. Kun tämä kirja on päiväkirjamuotoinen teos ajasta Mazzanon taiteilijaresidenssissä on luonnollista, että kirjoittamiseen pääsemisen tuska saa ajatukset harhailemaan ja siten kirjan aiheetkin vaihtelevat. Se ei kuitenkaan vähennä kirjan kiinnostavuutta. Kirja on näiltä osin myös hyvin intiimi, kun mieleen palaavat hyvin henkilökohtaiset muistotkin. Kirjassa on niiden lisäksi hyvin tärkeitä jaksoja kielen ja sanojen merkityksestä, perinteestä, ja ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta.
Lohdullisinta kuitenkin on, että minusta kirjailija löytää myös kirjoittamisen ajatuksen, vaikka ei sitä ehkä vielä itse tunnustakaan. Sitä kuvaa minusta seuraava pätkä kirjasta:
”Päivittäin seisahdun, en saa happea, kauhu on kuin ilmassa väreilevä haava, lovi joka leviää reunoiltaan: loppuuko maailma, tähänkö se pysähtyy, ei juuri nyt, vaan kohta. Ei ole meille vuosisatoja tyrkytettyä onnellista ratkaisua, ei jumalaa koneesta, ei yhtäkkistä innovaatiota joka pelastaa planeetan ja sen niin rikkaan ja monimuotoisen ja ihmeellisen luonnon, tai pelastaa meidät, ironisesti jopa maailmanlopun käsitteillä vitsailevat valkoiset, rikkaat ja sydämettömä5t ihmiset, meidät jotka emme ole valmiita luopumaan mistään, jotta viimeiseen asti saamme nauttia näistä etuoikeuksista jotka sattuma on kasannut kapeille harteillemme, jotta voidaan vielä järjestää sellaisia kuin maailmanlopun juhlat.
Ei muuta kuin unohdus, katseen kääntäminen toisaalle, leikki: että kaikki on vielä hyvin, kaikki muuttuu vielä paremmaksi, aika.”
Tiedostaminen on usein myös tekemisen alku ja sitä tämä pätkä mitä suurimmassa määrin on. Kirjan loppu on minusta kaikkineen ja historiallisine taustoineen selvästi uuden alku.
Tämä oli minun kokemukseni ja tulkintani. Kirjan monipuolisuus tarjoaa lukijoille myös muita mahdollisuuksia.
Tieto lisää tuskaa vääjäämättä, mutta myös auttaa eteenpäin.
VastaaPoistaKuulostaa kiinnostavalta kirjalta. Kiitos lukemaan houkuttavasta esittelystä ja ajatuksistasi!
Minulla on muuten aivan sama blogi-idea kuin sinulla, kirjojen herättämiä ajatuksia ja mielikuvia, ei niinkään analyysiä.
Kiitos kommentista. Arvostan kirjallisuustutkimusta mutta minusta se ja lukijan saama kokemus kirjasta eroavat. Muutama vuosi sitten luin seuraavan tekstin "XXX haastoi mimeettisyyttä, kommunikoitavuutta, bonsaimodernismia ja humanismia ylikorostavan kirjallisuusinstituution perusarvot tuomalla postdtrukturalismin ja postmodernismin perusteet voimalla keskusteluun ...". Tuolloin ajattelin, että sitten kun kirjoitan jostakin kirjasta tuolla tavalla, minut saa viedä hoitoon. Iloista mieltä -Jorma-
VastaaPoista