Hae tästä blogista

perjantai 20. elokuuta 2021

Emmi Itäranta: "Kuunpäivän kirjeet"


 

 

 

Emmi Itäranta: ”Kuunpäivän kirjeet”

Teos 2020

382 sivua

 

”Kuunpäivän kirjeet”  on  minusta Emmi Itärannan paras romaani tähän  saakka. Tästä  voivat  monet  olla  eri mieltä  ja  se osoittaa  vain  sitä,  että Emmi Itäranta onnistuu  teoksillaan  herättämään  ihmiset  ajattelemaan, niin heidän omaansa  kuin  ihmiskunnan  ja meitä  ympäröivän  maailman  tulevaisuutta.

Kirja  kuvaa tulevaisuutta  ja samalla  myös  nykyhetkeä. Kirjassa  tulevat  esille  niin siirtokuntien ihmisten  itsekkyys oman asuinpaikan etujen  turvaamiseksi, siirtolaispolitiikka ja  monet  muut  asiat,  jotka  tuntuvat rajoittavan  ihmiskunnan yhteiseen  hyvään  tähtäävää  kehitystä  ikiaikaisesti. Tähän  kuuluvat  myös  mm.  kuun  häikäilemätön  kaivostoiminta  ja  ympäristöjen  saastuttaminen myös  avaruuden  siirtokunnissa. Maassahan  se  on jo  viety liian  pitkälle. Myös  monilta  muilta  osin, blokkiutumisten, äärimmäisten  mielipiteiden  jne.  osalta  kirja  kuvaa  aidosti  myös  tätä  päivää. Mutta  samalla  se  luo  komean  vision ihmiskunnan  mahdollisuuksista  ja  raa’an  kuvan  näiden  mahdollisuuksien  pilaamisesta. Ehkä tärkeintä tässäkin  kirjassa  on se, että se osaltaan  herättää  meidät  puolustamaan  kaikkea  sitä  kaunista  ja  korvaamatonta  mitä  meillä  tässä  maailmassa  vielä  on.

Yhteiskunnallisesti  tärkeät  asiat  tulevat  esille  osana  hienoa, mielikuvituksellista  ja jännittävää  tarinaa. Tarina  on pääosin  kerrottu  kirjeiden tai  muistiinpanojen  muodossa,  se sopii  kirjaan  erinomaisesti. Varsin  nopeasti  alun  jälkeen  kirja  veti  mukaansa niin,  ettei  taukoja  olisi  malttanut  pitää. Vaikka itse pidän  tärkeänä  kirjan  yhteiskunnallista  sanomaa, on se  myös romaanina  kaunis  ja  tunteisiin vetoava. Hieno  kokonaisuus.

Ja lopuksi  tärkein kaikesta. Minulle  kiinnostavin osio  kirjassa  oli  parantajan  tarina. Tai se  mielen  maailma, johon parantaja  pääsi  ja  missä hän toimi. Tämä  maailma  kuvattiin  yhtä  todellisena  kuin  reaalimaailmakin  ja kirjassa kuvattiin  myös  mahdollisuudet maailmojen  rajapintojen  kohtaamiselle. Minusta  on  tärkeää  hyväksyä  olevaksi  vielä  sellainen  todellisuus,  jota  emme  vielä  tunne. Tämän  asian  tunnustaminen  on  aivan  eri  asia  kuin huuhaa,  joka  aiheen  ympärillä  liikkuu. Tärkeää  on  olla  avoin  uudelle  ja  vielä  tunnistamattomalle. Tässä  kirja  onnistuu  hyvin. Se esittelee  tieteen  mahdollisuuksia  mutta  myös  näitä  tunnistamattomia  ulottuvuuksia.

Lainaan vielä  lopuksi  yhden  kappaleen  kirjan  lopusta. Se  kuvaa  hienosti meidän  tilannettamme  maapallolla  juuri  nyt.:

”Ihminen on liian  pitkään ajatellut itseään luonnosta irrallisena, sen  yläpuolella  olevana. Luonnonvarojen riisto nähdään oikeutena, johon ei liity  velvollisuuksia. Siksi maa on siinä jamassa kuin on. Vain täydellinen ajatusmaailman muutos voi kääntää asiat toisin.”

”Kuunpäivän  kirjeet”  on ajatusmaailmaltaan  aikaansa  edellä, vaikka  se  mitä  konkreettisemmin  kuvaa  ihmiskunnan  nykytilaa. Ihmisten  ajatusmaailma  ei vain ole  vielä  tilanteen  tasalla. Tämä  kirja  voi osaltaan olla  muuttamassa  tilannetta, niin vaikuttava se on. Kirja  on  upea  romaani  tulevaisuudesta,  mutta sen  kuvaamat  ongelmat  ovat mitä  ilmeisemmin  ihmiskunnan  arkea  nyt. Kirja  antaa  myös  lukijan  mielikuvitukselle uusia  kiinnostavia  ulottuvuuksia.  Nautinnollinen  ja  herättävä  lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti