Margaret Atwood: ”Viimeisenä pettää sydän”
Otava 2020
438 sivua
Suomentaja Hilkka Pekkanen
Englanninkielinen alkuteos ”The Heart Goes Last”, 2015
Atwoodin kirjaa voisi kuvailla dystopiaksi, mutta jostain syystä sitä lukiessa alkoi päässä soida Hectorin biisi ”Kuunnellaan vain taivasta”. Sen toisessa säkeistössä kuvataan minusta kirjan sisältöä parhaiten:
” Mä en avaa ulko-ovea;
Siellä väijyy tulevaisuutemme historia,
Enkä maton alle kurkista;
Sinne lakaistu on viattomuus maailmasta.”
Minusta tämä kirja kuvaa juuri tulevaisuutemme historiaa, tai ehkä enemmänkin mitä se voi olla ja mitä kohti tietyt kehityssuunnat osoittavat. Atwood ei niinkään keksi asioita, hän tarkastelee olemassa olevia ilmiöitä ja korostaa niitä, jolloin ne tulevat selvemmin lukijan havaittaviksi.
Kirjan tarina on mielenkiintoinen ja omaperäinen ja tarjoaa tältäkin osin virkistävän lukukokemuksen. Siinä on myös avointa tai piilotettua huumoria niin hienosti, että jossain vaiheessa lukija huomaa hymyilevänsä itselleen tai oman ympäristönsä ja tottumustensa todellisuudelle. Hieno kirja myös romaanina.
Kirjan tapahtumat ovat kuitenkin niin lähellä todellisuutta tai tulevaisuuden mahdollisuuksia, että lukija väkisinkin joutuu pohtimaan myös laajempia kysymyksiä ja niiden ratkaisuja tässä maailmassa, jossa elämme. Jo kirjan yksi lähtökohdista, voimakas rakennemuutos, joka ajaa monet ihmiset tyhjän päälle, on todellisuutta ja vielä enemmän todellisuutta tulevaisuudessa, myös ilmastonmuutoksen seurauksena. Kirjassa se johtaa asumiseen autossa, pätkätyöllisyyteen ja seksikauppaan. Kaikki asioita, joiden näemme lisääntyvän tänäkin päivänä. On tavallaan surkuhupaisaa, että meilläkin lehdistö esittelee jonkinlaisena sankaruutena sitä, että joku henkilö on rakentanut autostaan asunnon. Laajamittaisesti tämä kehitys johtaa, kuten kirjassa nähdään, ryöstöihin, joukkoraiskauksiin ja murhiin.
Yksi tällaisen kehityksen, mm. autossa asumisen, merkittävä haitta on yhteisöllisyyden katoaminen. Ihmiset menettävät yhteisön tuen ja läsnäolon ja tulevat siten haavoittuvimmiksi ja helposti hyväksikäytettäviksi.
En kerro juonta, mutta minusta Kirjan Positronin vankilan ympärille rakennettu yhteisö rakentuu juuri näiden yhteisöllisyyden menettäneiden ihmisten hyväksikäytölle. Positronin yhteisön kuvaus on myös mielenkiintoinen siinä mielessä, miten ihmisten toimintaa ohjataan valvonnan ja yhdenmukaistetun tiedonvälityksen kautta. Kirja osoittaa, ettei tämä kuitenkaan ihmismielelle riitä, vaikka ulkoiset elinolosuhteet olisivatkin kunnossa. Ihmisen mieli kaipaa uutta, vaihtelua ja ravintoa mielikuvitukselle. Kirja ei sitä sano mutta juuri taidehan on sitä mitä tarvitaan.
Positronin vankilan ympärille rakentuvan yhteisön taustalta paljastuu lopulta rahanteko, niin kuin aina kun kyse on ihmisten hyväksikäytöstä. Takana on mm. laitonta elinkauppaa, seksinukkeja valmistavaa potentiaalibottiteollisuutta. Suuri osa tästäkin jo todellisuutta, vaikkakin kirjaa pienemmässä mittakaavassa.
Kirjassa on näennäisesti onnellinen loppu mutta se jättää paljon myös auki. Lukija samoin kuin toinen päähenkilöistä, Charmaine, joutuu miettimään, onko tämä kuitenkaan se kaikki mitä elämä voisi tarjota.
Tämä on moniulotteinen kirja. Omaleimainen, hieno romaani mutta myös kuvaus siitä, mihin nykytodellisuuden ongelmat voivat yhteiskuntaa viedä. Kirjan voi lukea kiinnostavana, jännittävänä ja dystooppisena romaanina, mutta se pakottaa lukijan väkisinkin pohtimaan laajempiakin kysymyksiä. Se rakentuu niin vahvasti nykytodellisuuden ongelmille, ettei niitä voi olla näkemättä. Ajatuksia herättävä kirja ja omanlaisensa lukukokemus. Taattua Atwoodia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti