Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto”
Otava 2021
377 sivua
Jukka Viikilän kirja ”Taivaallinen vastaanotto” on saanut ristiriitaisen vastaanoton, osittain ilman omaa syytään. Yhtenä syynä oli Finlandia palkinto, Ehdolla on harvinaisen hyvä valikoima kirjoja, joiden joukossa ”Taivaallinen vastaanotto” ei ollut kovinkaan monen suosikki. Tämä johtuu pääosin kirjan rakenteesta, jota kirjailijakin kutsuu himmeliksi. Kirjan vierastaminen on kuitenkin turhaa, sillä ”Taivaallinen vastaanotto” on aidosti kiinnostava ja hyvä teos. En edes kutsuisi sitä kokeelliseksi kirjallisuudeksi, sillä tämä rakenne sopii kirjan aiheeseen erinomaisesti. En ainakaan itse pystyisi lukemaan kirjaa avosydänleikkauksesta normaalissa kronologisessa muodossa. Tässä himmelimäisessä rakenteessa leikkaus liittyy jaksottaisesti muuhun elämään ja tuo paremmin esille leikkauksen henkisen ulottuvuuden, eikä niinkään sen teknistä suorittamista. Yksittäisten kommenttien kautta rakenne tuo esille myös leikkaukseen ja Jan Holmin elämään liittyviä ulkopuolisia havaintoja.
Avosydänleikkaus on vain osa kirjaa. Moni on tulkinnut kirjan eräänlaiseksi aforismikokoelmaksi. Minusta lyhyet pätkät erilaista tapahtumista ja asioista eivät ole aforismeja vaan ihmisten kommentteja ja mielipiteitä maailman menosta. Ne tavallaan hahmottavat kokijankin, leikkaukseen menevän ihmisen, ulkoista todellisuutta. Kun ihminen joutuu tilanteeseen, jossa hänellä on todellinen tai vaikka vain kuviteltu hengenvaara, hänen mielensä poukkoilee erilaisissa asioissa, ilmiöissä ja kokemuksissa. Minä koin asian juuri niin, että nämä lyhyet pätkät ovat juurikin heijastusta mielen harhailusta. Lukijana minulla on oikeus tähän kokemukseen, vaikka se ei kirjailijan tarkoitus olisikaan ja olen iloinen, että kirja sai minut kokemaan näin.
Osassa näitä lyhyitä pätkiä pohditaan kirjan rakennetta ja muotoa tai jopa kommentoidaan sitä. Minusta kirjan ”Paavo” kommentoi kirjan sisällöllistä rakennetta erinomaisesti:
”Kirja ei noudata tapahtumien kronologiaa, mutta tunteiden kronologiaa se noudattaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjassa on sijoitettu leikkauksen aiheuttamat tunteet dramaturgisesti merkitykselliseen järjestykseen niin, että fyysisen maailman ajallinen järjestys on toissijainen. Kirja alkaa kun päähenkilö herää teho-osastolla. Siitä tapahtumat hyppäävät milloin eteen milloin taakse, mutta tunne kulkee suoraviivaisemmin kohti ymmärtämistä. Lukijan on vaikea sanoa tarkasti minkä.”
Erilaiset kirjan sisältöön liittyvät kommentit tekstissä tavallaan vain lisäävät lukijan vapauttaa etsiä ymmärtämisen kohdetta.
Kirja voidaan lukea kertomuksena Jan Holmin avosydänleikkauksesta, mutta myös toisiinsa liittyvinä pienkertomuksina Jan Holmin elämästä tai muiden kirjan henkilöiden kokemuksista. Oikeastaan siitä elämän kirjosta joka tapahtuu avosydänleikkauksesta huolimatta. Näiltä osin kirja esittää välähdyskuvia elämästä.
”Taivaallinen vastaanotto” on aidosti hyvä ja kiinnostava kirja. Sen vietäväksi kannattaa heittäytyä ja avata sille mielensä. Se saattaa aluksi tuntua aforismikokoelmalta mutta sitä se ei ole. Se sisältää enemmänkin välähdyskuvia elämästä. Vaikka taustalla onkin Jan Holmin avosydänleikkaus, esittelee kirja enemmänkin leikkaukseen liittyvää henkistä ulottuvuutta kuin teknistä suorittamista. Tämä ei ole niinkään kokeellista kirjallisuuttaa kuin elämää. Kyllä tämä kirja on palkintonsa ansainnut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti