Hae tästä blogista

keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Wilma-Emilia Kuosa: "Häkkiooppera"


 

 

 

Wilma-Emilia Kuosa: ”Häkkiooppera”

Runoromaani

Basam Books 2022

117 sivua

 

Kirjan  alussa Wilma-Emilia Kuosa  toteaa, että ”Tämä on rakkauskirje kaikille, joiden elämän tärkein ihminen on tuomittu”.   Tuo kuvaa hienosti  kirjaa,  sillä  tämä ei  ole tapahtumien  kuvaus, vaan  kuvaus  tunteista kauneimmillaan  ja raadollisimmillaan. Kirja,  joka vaikuttaa erityisesti tunteiden kautta.

Kirjan  ensimmäinen  osa ”Preludi” on minusta pelkistetyin ja paljastavin yksinäisyyden, syrjäytymisen  ja myös vetäytymisen  kuvaus. Kuvaus  siitä, mihin tunteiden  pohjaan  ulottuva pettymys  voi  johtaa. Sisällyksettömään, ohjelmoituun  elämään. Lainaan siitä tähän vain  yhtä kohtaa:

”…

voin odottaa hiljaa

niin kauan kuin vaaditaan

näivettää itseni näkymättömäksi

höyrystää hennon olemukseni

 

Haihtua taka-alalle

kunnes kukaan ei enää muista

mitä siitä puuttuu

kenen paikka on tyhjillään

 

     enää ei kuunnella

     askeleitani muualle

kun selän takana aletaan kuiskutella

myönnän ensin virheeni ja pyydän anteeksi

              lähden

…”

Koko tämä osa, ”Preludi”, on hienoimpia syrjäytymistä tai syrjään vetäytymistä  koskevia tekstejä. Se on peittelemätön, eikä  varmasti  jätä  lukijaa  kylmäksi.

Tämä on jakso on hyvin tärkeä, sillä näemmekö tuskaa syrjään vetäytyvän  ihmisen kuoren  takaa. Tulkitsemmeko henkilön vetäytymisen  ja rutiinimaisen  elämän  vain  normaaliksi ja  jätämme  hänet yksin ahdistuksensa kanssa  tai  jopa  lisäämme  sitä. Rakkauskirjeen  lisäksi  tämä  on  myös  hätähuuto  meille  muille.

Alun jälkeiset  luvut  ovat tunnemyrskyä. Minä näen usein asiat  kuvina ja koin kappaleet vuoroin ilmassa leijuvina kehinä ja  vuoroin mustina maata peittävinä mattoina, joissa kuitenkin  oli pieniä  kohoumia. Tunteet  kuvataan  niin  henkisten  kuin fyysistenkin  elementtien  kautta  ja  teksti  on hengästyttävää, rosoistakin  ja  paikoin  uskomattoman  kaunista. Wilma-Elina Kuosa kuvaa rakastumista  ja  tuskaa aivan omalla  tyylillään. Se on raikasta  ja kiinnostavaa. Lainaan  tähän vain  yhtä kohtaa:

”portaita ylös kävelee  pariskunta

auringonlaskut naamallaan

pitkähiuksinen nainen on niin laiha

ettei sille enää myönnetä varjoa

 

ne pysähtyy näköalapaikan kohdalle

suutelemaan kuin ensimmäistä kertaa

aina uudelleen

 

70 rappusta maanpinnasta

mies valitsee varvulleen kaiteen

kaivaa linkkuveitsen

ja alkaa kaivertaa

etunimeä toisen perään

 

nyt ne kaiverrukset odottaa siellä muita

yhtä silmittömästi rakastuneita”

 

Kirjan osa ”Lockdown aaria” kertoo tunteista tärkeimmän ihmisen  jouduttua  vankilaan. Tämäkin osa on äärettömän vahvaa ja rehellistä  kuvausta  kokemuksista ja tunteista. Kuosan tapa kuvata tapahtumat  menee ihon alle. Voi oikein nähdä vankilan ankeuden, keinuvat  tuolit tapaamishuoneessa  ja kaikkialle  leviävän  virtsan  hajun.

”Oopperakuolema” on kirjan toiseksi  viimeinen jakso. Eräänlainen päätös kaikelle  menneelle. Jaksossa on niin katkeruutta, toivottomuutta  kuin  suruakin ja hyvästijättöä. Lainaan tähän yhden  kohdan tästä  kappaleesta:

”veit mukanasi ne aamut

joita olisi pitänyt olla enemmän

ensin rakastit levottomuuden pois

pitelit muusien muusaksi

olin ihan myyty

kuudessa kuukaudessa

poistolaarissa

senteillä

alessa”

 

Otin tuo lainauksen  mukaan, koska oikeastaan  viimeinen  kappale ”Basso” on koomassa  olevan  rakkaan  yhteenveto  tapahtumista. Oikeastaan se  on molempien  yhteenveto, josta räiskyvimmät  tunnekuohut  ovat  karsiutuneet  pois. Tässä  kappaleessa  on seuraavanlainen  pätkä:

 

”ystävänpäivän iltana

hän nostaa uuden orkidean ikkunalaudalle

                     ja teeskentelee että se on minulta”

 

Minusta, kun tätä lainausta vertaa  edelliseen, siinä huomaa merkin siitä, että muistojen  katkeruus  on muuttunut tai muuttumassa hellyydeksi. Tämä on tärkeää, sillä se  osoittaa, että elämä löytää  myös  tiensä  eteenpäin. Se on myös  tärkeä  viesti niille, joille  tämä  rakkauskirje  on osoitettu.

 

Minulle  tämä oli uskomattoman  voimakas  lukukokemus. Toivottavasti  myös  kaikille  muille. Erityiskiitos rohkeudesta tarttua rankkaan  aiheeseen  niin, että  lopputuloksen tosiaan  on ”Rakkauskirje kaikille, joiden elämän tärkein ihminen on tuomittu”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti