Haruki Murakami: ”Pimeän jälkeen”
Tammi 2020
Äänikirja 5 t. 53 min.
Kirjana 216 sivua
Suomentaja Antti Valkama
Lukija Toni Kamula
Kuuntelin tämän äänikirjana ja kuunteluun tämä kirja sopiikin erinomaisesti ja hienosti kirja on luettukin. Juoni ja lukijan ääni kuljettaa tarinaa eteenpäin sopivaa tahtia.
Murakami on jälleen kerran rakentanut tarinan, joka on paljon enemmän kuin miltä aluksi näyttää. Tarina alkaa yksinkertaisesti. Nuori tyttö istuu Dennis-kahvilassa, juo teetä ja lukee kirjaa. Odottaa. Ei ketään ihmistä, vaan ajan kulumista. Tuntuu siltä, ettei tässä tapahdu mitään. Hänen pöytäänsä tulee nuori mies, joka tunnistaa tytön ja siitä alkaa tarina. Kyseessä ei ole rakkaustarina, vaikka nuori mies ihastuukin tyttöön, vaan keskustelut johtavat kartoittamaan maailmaa, joka elää elämäänsä yön pimeinä tunteina.
Yksittäiset tarinat liittyvät aina ketjuiksi ja tuovat esille laajempia kokonaisuuksia ja yhteyksiä. Tuntihotellin toiminta ei kerro niinkään paljon sen asiakkaista ja hotellin toiminnasta, kuin sen henkilökunnan elämästä ja elämänkohtaloista. Ja musiikki, jolla aina on tärkeä osa Murakamin kirjoissa, liittyy tässä elämään ehkä selkeämmin kuin aikaisemmin. Useimmat yön tarinoista eivät pääty siihen, vaan ne luovat vasta kuvan tapahtumien kirjosta pimeän aikaan ja niiden jatkumisesta pimeän jälkeen.
Kirjan kerronta on paikoin elokuvamaista. Tapahtumia katsotaan ikään kuin kameran linssin läpi. Tämä sopii kirjaan erinomaisesti ja tuntui siltä, että menettely teki lukijasta tai kuuntelijasta entistä enemmän tarkkailijan ja yksityiskohdat korostuivat selvemmin, kun kamera tarkentui eri kohteisiin.
Murakamille ominaiseen tapaan myös vaihtoehtoinen todellisuus on läsnä. Se tulee esille pelikuvien säilymisenä tai todellisuuksien kohtaamisena televisioruudun läpi. Se tulee esille myös keskusteluissa ja niiden kautta joutuu miettimään, rakentuvatko nämä vaihtoehtoiset todellisuudet meidän mielessämme ja ovatko ne muutenkin osa meitä. Koin asian niin, että tässä kirjassa vaihtoehtoinen todellisuus on, ainakin Erin tapauksessa, ihmisen mielen aiheuttama. Ihminen tavallaan pakenee vaihtoehtoiseen todellisuuteen, eikä mieli pääse sieltä omin avuin kokonaan pois, vaikka fyysinen ruumis niin tekeekin. Vain voimakas yhteinen tunne, sydämen yhteys ja sitoutuminen toisen ihmisen tunteisiin voi palauttaa hänet takaisin. Minulle tämä ajatus oli hienoimpia asioita kirjassa. Uskon, että moni muu lukija ja kuuntelija löytää asioille omanlaisensa tulkinnan ja se on monien Murakamin tarinoiden hienous.
Murakamin ”Pimeän jälkeen” oli hieno kuuntelukokemus ja uskon sen toimivan myös fyysisenä kirjana. Äänikirjassa tarina soljui kiinnostavana niin kuin parhaat kuunnelmatkin. Äänikirjanakaan tämä ei ole kertakäyttötuote, vaan jätti mieleen kysymyksiä joihin kannattaa palata.
Murakamia voisi lukea lisää. Tämä romaani on alkanut kiinnostaa.
VastaaPoista