Haruki Murakami: ”Vieterilintukronikka”
Tammi 2021
872 sivua
Suomentanut Antti Valkama
Alkuperäisteos: Nejimakidori kuronikuru 1 – 3, 1994 – 1995
Murakamin ”Vieterilintukronikka” on lähes 900 sivun järkäle, joka alun perin ilmestyi kolmiosaisena. Kirja on taattua Murakamia, jossa vaihtoehtoiseen todellisuuteen sekoittuu valtava määrä tapahtumia ja ihmisiä. Näistä kaikista Murakami kutoo verkon, joka kasaantuu ratkaisuksi viimeisellä sadalla sivulla. Lopun tapahtumat ovat niin vahvoja, etten hiisku niistä sanaakaan. Niiden kokeminen kirjaa lukiessa kruunaa lukunautinnon.
Varsinainen juoni etenee hitaasti mutta siihen yhdistyvät tapahtumat henkilöineen pitävät mielenkiinnon yllä. Mukana on kiinnostavia kuvauksia Japanin sotatoimista Kauko-Idän alueella ja myös japanilaisvankien kohtelusta Neuvostoliiton vankileirillä. Ne kaikki kietoutuvat tarinan kokonaisuuteen ja osoittavat omalla tavallaan sen, ettemme elä ainoastaan nykyhetkessä, vaan monilla tapahtumilla on pitkät juuret.
Kirjan perusjuoneen kuuluu vaihtoehtoinen todellisuus ja tuohon toiseen todellisuuteen pääseminen on päähenkilölle hänen ongelmiensa ratkaisun edellytys. Moneen muuhun kirjaan verrattuna tuo vaihtoehtoinen todellisuus on kuitenkin rinnakkainen päähenkilön todellisuuden kanssa, mutta hänen täytyy löytää keinot siihen murtautumiseen. Noiden keinojen löytäminen tapahtuu historian ja mukana olevien henkilöiden kokemusten kautta.
Rinnakkaistodellisuuden keskushenkilönä on kirjassa päähenkilön, joka kutsuu itseään ”Vieterilinnuksi”, vaimon veli. Hän on politiikan nouseva tähti ja tätä kautta kirjan rinnakkaismaailma vie ajatukset väkisinkin meidän maailmaamme ja meidän nykyiseen todellisuuteemme. Nykyisinhän tämä useammassa todellisuudessa eläminen on jo tuttua. Kirja on kirjoitettu paljon ennen Trumpin aikaa, mutta minusta kirjan rinnakkainen todellisuus voidaan hyvin rinnastaa siihen. Trumpilainen maailma loi oman maailmankuvansa, joka ei ollut kuin osin yhteydessä reaalimaailmaan ja siinä mukana olevat elivät eräänlaisessa rinnakkaistodellisuudessa. Samanlainen kehityshän meillä on nähtävissä korona-rokotusten kanssa. Osa ihmisistä erää eräänlaisessa salaliittoteorioiden ja uskomusten rinnakkaistodellisuudessa. Olennaista olisi, että näiden maailmojen rajat pystytäisiin murtamaan, muutenkin kuin baseball-mailojen avulla. Tämä oli minulle tärkein kirjan herättämä ajatus. Toki kirja on nautinnollinen lukea ilman että tämä ajatus tulee mieleen.
Kirjan päähenkilö kutsuu itseään ”Vieterilinnuksi”. Kirjan vieterilintu on kuitenkin myös näkymättömissä pysyttelevä lintu, jonka ääni kuulostaa vieterin vetämiseltä. Se pitää maailman käynnissä ja kuuluu kirjassa aina olennaisina hetkinä. Henkilönä ”Vieterilintu” kohtaa kirjassa koulunkäyntiään välttelevän nuoren tytön Kashara Mein. Hänen kasvutarinansa on hieno lisä kirjaan, mutta tärkeintä on tapa millä hänen näkemyksensä pitävät ”Vieterilinnun” kiinni todellisessa maailmassa. Ja onhan mukana myös kissa. Lopulliselta nimeltään Makrilli. Se varmistaa jatkuvuuden.
Tämä on rikas ja moniulotteinen kirja. Sen voi kokea ja tulkita monella tavalla. Se vie kaikki Murakamin ystävät taas hänen vaihtoehtoisen todellisuuden sisältävään maailmaansa, mutta tarjoaa näkökulmia myös nykymaailman ilmiöihin. Minun tulkintani mukaan jopa profeetallisesti. Kirja on paksu, mutta sen sisältämä laaja tapahtumien ja henkilöiden kavalkadi pitää mielenkiinnon yllä loppuun saakka ja siellä lopussa tapahtumia riittää useammankin kirjan verran. Ei tästä voi kuin sanoa, että tämä on Murakamia.
Murakamilta olen tähän asti lukenut vain Sputnik rakastettuni, josta kyllä pidin. Pitäisi varmaan kokeilla näitäkin tiiliskiviä.
VastaaPoistaKun lukee Murakamin kirjan "Kafka rannalla" jää varmasti koukkuun.
VastaaPoista