Hae tästä blogista

maanantai 6. tammikuuta 2025

Juha Siro: "Kuolemattomien kirja"

 


 

 

Juha Siro: ”Kuolemattomien kirja”

Palladium Kirjat 2024

80 sivua

Joulun nautinnollisimpia lukuhetkiä tarjosi Juha Siron pieni ”Kuolemattomien kirja”. Vaikka kirja on kooltaan ja sivumäärältään pieni tarjoaa se sitäkin suuremman annoksen virikkeitä, ajatuksia ja tunnelmia kuolemattoman taiteen ja sen tulkintojen välittämänä.

Yllä olevaan kuvaan liitin kirjan viereen Sinikka Hautamäen kauniin teoksen ”Joulukirja” eräällä tavalla täydentämään kirjan teemaa.

Juha Siron teksti ja runot, jossa hän pohtii mm. kuvan ja sanan suhdetta saa lisäsyvyyttä hänen monitaiteellisuudestaan. Se tarjoaa hyvän lähtökohdan sille, ettei kuvia ja maalauksia pelkästään katsota, vaan ne antavat runojen ja kuvan itsensä kautta syvällisemmän ja joskus myös yllättävänkin kokemuksen.

Leo Tolstoi on kirjassa ”Mitä on taide” (Kustannusosakeyhtiö Taide 2000, suomentanut Martti Anhava) todennut:

”Sana välittää ihmisen ajatuksia ja kokemuksia, toimii ihmisiä yhdistävänä välineenä, juuri niin vaikuttaa myös taide. Tämän kanssakäymisen erikoislaatu, joka erottaa sen sanan avulla tapahtuvasta kanssakäymisestä, piilee siinä että sanalla ihminen välittää ajatuksia, taiteella ihmiset sitä vastoin välittävät toisille tunteitaan.

   Taiteen toimi perustuu siihen että kuulo- tai näköaistillaan toisen ihmisen tunteenilmauksia vastaanottava ihminen kykenee kokemaan saman tunteen jonka on kokenut ihminen joka tunnettaan ilmaisee.”

Saman asian myös Juhani Siro on todennut teoksiin liittyvää tekstiä laatiessaan. Ne sisältävät selventävää proosaa ja runoa ja kirjan kokonaisuus toimii hyvin.

Kirjassa on lukuisia helmiä. Minua ilahdutti löytää Albrecht Dürer:n ”Jänis”. Anu Kaajan teoksessa ”Rusetti” on myös hieno tulkinta kyseisestä teoksesta ja nyt Juhani Siron teksti täydentää kuvauksen. Myös Ellen Thesleffiin ja Elin Kleopatra Danielson-Gambogi liittyvät tekstit ovat kerrassaan upeita ja ilmentävät kirjoittajan lämpöä ja kunnioitusta heitä kohtaan, juuri sitä mitä he suurelta osin jäivät elämässään kaipaamaan.

Jos kirjaa olisi voinut täydentää kuvilla käsitellyistä teoksista, olisi kyseessä ilman muuta vuoden taidekirja. Näinkin se palvelee hienosti lukijaa, sillä valtaosa teoksista on helposti löydettävissä internetin syvyyksistä.

Parhaillaan on Ateneumissa näyttely Gothic Modern. Se on avoinna 26.1.2025 saakka. Osaltaan näyttelyn teokset kuvaavat myös sanan ja kuvan suhdetta mm. Rilken runon ”Ritari” osalta. Voin lämpimästi suositella näyttelyä ja Juhani Siron kirja ja sen johdantoteksti antaa mukavan lähtökohdan näyttelyyn syventymiselle.

Juhani Siron ”Kuolemattomien kirja” on upea taidekirja ilman kuvia. Proosatekstin ja runojen avulla kirjoittaja tarjoaa teoksiin ja tekijöihin näkökulman, joka syventää teosten tarjoamaa kokemusta. Tolstoi on todennut, että taiteen tarkoitus on välittää tunnetta tekijältä teokseen tutustuvalle, antaa Siron kirja eväitä tämän tunteen aidolle kokemiselle. Kirja antaa minusta myös hyvän lähtökohdan Ateneumin näyttelyyn Gothic Modern tutustumiselle (avoinna 26.1.2025 saakka). Kiitos kirjailijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti