Hae tästä blogista

maanantai 20. toukokuuta 2019

Natalja Kljutsarjova: Kolmannessa luokassa



 



Natalja Kljutšarjova: ”Kolmannessa luokassa”

LIKE 2010
204 sivua
Suomentanut  Arto Konttinen
Alkuteos ”Rossija: obštši vagon 2008

Jos  haluaa tutustua uuteen  venäläiseen  kirjallisuuteen, on Kljutšarjovan  teos ”Kolmannessa  luokassa” siihen  mitä  mainioin. Lyhyiden  kappaleiden  takia  kirja  on helppolukuinen,  joskaan ei  kevyt. Siinä  on huumoria, ironiaa, tragediaa ja pistävänterävää  katsetta  kaikkiin  suuntiin. Vaikka  kirja  on  myös  hauska, on se myös aito ja on pakko  yhtyä  lauseeseen ”rakkaudesta ja arvoista puhuessaan Kljutšarjova on aina vilpitön”.  (Tuo lainaus on Anni Lappelan esseestä ”Junan ja jumalan inspiroima Natalja Kljutšarjova”. Essee on  Cafe Voltairen  julkaisusarjan  kirjassa ”Kenen aika, esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta”).

Kirja  kertoo Nikitasta  ja  hänen  kauttaan  myös  monesta  muusta, oikeastaan koko Venäjästä. Nikita kiertää  junalla Venäjää.  Matkojen  tapahtumista  ja havainnoista  ja  Nikitan  omasta elämästä kasvaa pieniä tarinoita, jotka  muodostavat  tämän  kirjan. Tarinat  kertovat tavallisten ihmisten arjesta,  uudesta sivistyneistöstä, radikaaleista  liikkeistä, FSB:stä, eläkeläisten arjesta  ja tietysti  rakkaudesta. Minusta  kaikkea  liittää  yhteen  venäläisyys, venäläinen  elämäntapa  ja  venäläinen  suhtautuminen  elämään.

Kirjasta  tuli  heti  mieleen  Rosa Liksomin ”Hytti nro 6”  ja  onhan  kirjoissa  yksi  periaatteellinen  yhtäläisyys  ja  se  on  venäläisyys. Molemmissa  kuvataan  venäläisyyttä  oikeastaan  hellän  lämpimästi,  mutta tietysti  katsantokannat  ovat  hieman  erilaisia. Kljutšarjova, venäläisenä,  katsoo  asioita  kriittisemmin,  mutta  löytää  myös huumoria ja osaa kytkeä  havaintonsa  venäläiseen  kulttuuriin, tapoihin  ja historiaan. Kljutšarjovahan  elää tuota elämää,  kun taas Liksom  seuraa sitä  ulkopuolisen  silmin. Hienoja  kirjoja kyllä  molemmat.

Kljutšarjova  ei  ummista  silmäänsä  ongelmilta,  eikä  niiden  syiltä. Hän näkee  syyt  niin menneisyydessä  kuin  nykyisyydessäkin:

”Eikälän kylä syntyi tuberkuloosisairaalan ympärille. Ajan hammas ja villi markkinatalous olivat pikkuhiljaa kuluttaneet  puhki betoniaidan, joka erotti terveet eikäläiset sairaalan asukeista. Tuberkuloosipotilaita alkoi virrata kylään. Kaljuksi ajeltuja päitä ja tatuoituja  hartioita alkoi ilmaantua unisen  kylän ihanien impyitten välittömään läheisyyteen. Pian impyetkin alkoivat  yskiä ja juopotella harvasanaisten  taudinkantajien kanssa.”

Yksi  kirjan herkullisimpia  pätkiä  on  kuvaus  Moskovassa  järjestetystä radikaalien  tilaisuudesta,  johon  Nikitan rakastettu Jasja oli  kutsuttu  esiintymään.  Siinä  kuvataan  piikikkään terävästi raadikaaleihin  liikkeisiin  pesiytyvä ääriaineksia. Hyvin  helposti  kuvauksesta  löytää  myös  Pohjoismaisen  Vastarintaliikkeen  ja Soldiers of Odinin ääriajattelun  järjettömiä piirteitä. Jos  kuuluisin  kyseisiin  liikkeisiin, en tuon  pätkän  luettuani  ilkeäisi  enää  liikkua  kadulla. Valitettavasti lukutaitoa ei noissa  liikkeissä  taideta  korostaa, joten  vaikutukset  jäävät  näkemättä.

Kirjan lukuihin 20…22  sisältyy mm. kertomus 80-vuotiaasta  mummosta  Taisia Josifovnasta.  Näiden lukujen tarinat  ovat  kauneimpia  ylistyslauluja  ihmisyydestä  mitä  olen  lukenut. En kerro niistä enempää, sillä  tarinat  pitää itse  kokea. Niissä on tarina Taisia Josifovnasta  mutta  myös  paljosta  muusta. Ihmisyyden  ja  välittämisen  voimasta ja onnesta. Sieltä löytyy myös toivon  hitunen,  kun  nuori Vanja  kertoo  Nikitalle:

”- Olen  päättänyt, mitä rupean tekemään elämässä. Koulun jälkeen lähden opiskelemaan ekologiksi, että  voisin tehdä jotain luonnon pelastamiseksi. Aluksi ajattelin vain ihmisten pelastamista. Isä Andrein kanssakin puhuttiin, että  jospa perustetaan tänne vanhainkoti; tyhjillään olevia talojahan täältä löytyy pilvin pimein. Mutta sitten päätin, että on tärkeämpää ajatella luontoa. Missäs pelastetut ihmiset sitten asuvat, jos planeetta tuhoutuu? Marsissako? Ja nyt, kun vielä käyn koulua, aloin jo  kirjoittaa romaania, ettei kaikki aika menisi hukkaan. Se on sellainen varoittava romaani, joka kertoo siitä, mikä  meillä on edessä, jos ihmiset eivät muuta suhtautumistaan luontoon.”

Näihin kappaleisiin sisältyy  myös  ajatus, jota  kannattaa tutkia sydämen  syvissä  sopukoissa:

”- Pahoja ihmisiä on maailmassa hyvin vähän. Useimmat ihmiset vain pelkäävät olla hyviä tai jotenkin kainostelevat sitä.”

Elämän todellisuuden  toista  ääripäätä  on  kirjan  lopun  kuvaus eläkeläisten  mielenosoituksesta  ja marssista Pietarista  Moskovaan. Kuvaus  kansakuntaa rakentaneiden  eläkeläisten  kohtelusta  on  järkyttävä  ja ajankohtainen  myös  meillä.  Kaikkiallahan  yhteiskunnan vähäosaisimmat  joutuvat  kantamaan  raskaimman  taakan,  muka  talouden  reaaliteettien  edessä. Nikitan houreessa  näkemä uni  neilikkakumouksesta  on kuitenkin  toivon airut.

Lopun  horrosjaksot  ovat  rankkoja,  mutta  onneksi  kirjassa hieno  ja  selkeä  loppu. Sitäkään en  kerro  mutta  voisin  yhtyä  kirjan  viimeisiin  lauseisiin:

”Nikita selvitti varovasti itsensä pois letkujen viidakosta ja irrotteli niitä  käsistään…
Ja hymyili niin kuin olisi tiennyt Salaisuuden.
Salaisuuden, jota ei voi paljastaa, koska sen paljastaminen on tarpeetonta.”

Tämä on  huima  kirja, sitä  ei kannata  jättää  kokematta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti