Hae tästä blogista

keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Petra Rautiainen: "Meren muisti"


 

 

 

 

Petra Rautiainen: ”Meren muisti”

Otava 2022

207 sivua

 

Petra Rautiaisen  kirjan, ”Meren muisti”, loppu  on uskomattoman  kaunis.  Se ei tarjoa kauneutta röyhelöiden ja paljettien avulla,  vaan kauneutta siitä mikä  on totta ja  siitä, kuinka kaiken pitikin tapahtua. En kerro siitä enempää, sillä jokainen  lukija ansaitsee tuon  kokemuksen. Kun menin  nukkumaan  kirjan  lukemisen  jälkeen, näin silmissäni timantteja joissa hehkuivat kaikki meriveden heijastamat värit.

Kirja on kaksijakoinen. Se  etenee  toisaalta kuultavan  kauniina  matkapäiväkirjana, joka samalla kuvastaa  päähenkilön, Aapan, ajatusten selkiytymistä  ja oman  minuuden  löytymistä. Toisaalta se  etenee Aapan elämän kautta, jota varjostavat  nuoruuden  onnettomuus, jossa  hänen  äitinsä  kuoli ja onnettomuuteen  liittyvä lapsuuden  muistojen  katoaminen  ja niiden  kieltäminen. Arjen Aapa on muistoineen ristiriitainen, äkkipikainen  ja epämiellyttävä ja toimii vääristyneiden  muistojensa  takia omaa sisintään  vastaan. Matkapäiväkirja ja Aapan  arki  yhdistyvät  lopussa  hienolla  ja kauniilla  tavalla  ehjäksi  kokonaisuudeksi.

Aapan  tarina  on se punainen  lanka  joka  johdattaa  kirjan  olennaisempaan  sisältöön,  eli  ymmärtämään luonnonsuojelun  tärkeyttä. Ymmärtämään  kuinka  tässä  maailman  kokonaisuudessa kaikki vaikuttaa  kaikkeen. Aapa  toimii aikuisuudessaan öljy-yhtiöiden puolestapuhujana ja laatii  niille  propagandavideoita. Suunnittelee jopa filmiä, jossa ilmastonmuutos väitetään salaliittoteoriaksi.  Aapan kautta  tulevat esille  myös  selkeästi  kuinka  esim.  ilmaston  lämpeneminen Pohjoisella  Jäämerellä  on  öljy-yhtiöiden  etujen mukaista,  mutta  vahingollista  luonnolle, eläimille  ja  erityisesti valaille. Aapalle ja  hänen  äidilleen tapahtuneen  onnettomuuden perussyy, valaiden  kuulon heikkeneminen  öljynporauksen  seurauksena,  on  lopulta  avain Aapan  maailman  avautumiseen.  Minusta  kirjassa on upeasti  kuvattu se,  miten äkkipikainen ja ärsyttävä Aapa  saa  rauhan, kun oppii  toimimaan aidosti  luontonsa  mukaisesti. Luulen, että tämä on hyvin yleinen ongelma  työelämässä.

Kirjan tapahtuu Pohjois-Norjassa ja matkapäiväkirja Pohjoisella Jäämerellä. Molempien  kuvaukset  ovat  silmiä avaavia.  Pohjois-Norjan  alue  on kiinnostavasti  kolmen pohjoisen  kielen  ja väestön kohtauspaikka. Kirjassa esitetään hienosti  miten muutokset  elämässä  ja ihmisissä  ovat  hitaita,  vaikka ympäristön muutokset  vievät pohjaa  perinteiseltä  elämäntavalta. Ihmisten, eläinten  ja luonnon  on sopeuduttava  ja muututtava ja lopulta ihminen  saattaa  olla se  heikoin  lenkki, jos muutosta  ei saada  aikaan. Sitä ennen  niin luonto  kuin eläimetkin  kärsivät.

Kielellisestikin  kirja  on hieno. Erityisesti  nautin sanan  tuuli  tulkinnasta. Luonnossa puhaltavan  tuulen  lisäksi sehän  merkitsee  ihmisen  mielialaa. Joskus  näiden  sanojen syntyä  ja  yhteyksiä  kannattaa miettiä  enemmänkin. Ne  kertovat  meidän  menneisyydestämme  ja elämänehdoistamme. Esimerkiksi synnynseudullani  kaloja  mennään  pyytämään,  joka  onkin asialle  aivan  oikea  termi.

Petra Rautiaisen  toinen  romaani ”Meren muisti”  täyttää  kyllä  kaikki  ne  odotukset  joita ensimmäinen ”Tuhkaan piirretty maa” asetti. Kirja on tärkeä, sillä se herättää  näkemään ihmisten  toiminnan  merkityksen  luonnolle, eläimille  ja  elämän kehdolle – merelle. Kirja on kieleltään nautinnollista  lukea ja uskomattoman kaunis, niin  kielellisesti  kuin  sisällöltäänkin. Minä upposin  tähän teokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti