Hae tästä blogista

tiistai 16. toukokuuta 2023

Jani Saxell: "Uuden ihmisen kaupunki"

 

 

 


Jani Saxell: ”Uuden ihmisen kaupunki”

WSOY 2023

557 sivua

Itsenäinen jatko-osa teokselle ”Helsinki underground” (WSOY 2020)

 

Hetken  jännitti, yltääkö ”Uuden ihmisen kaupunki” samaan maagiseen  tunnelmaan  kuin edellinen  teos ”Helsinki underground”. Huoli  oli turha. Tämä on sille  arvoisensa  jatko  ja  paikoin, esim. Vernan seikkailu pitkässä  jaksossa 1920-luvun Helsingissä, kerrassaan uskomattoman hieno. Aivan samanlainen  on kirjan  lopun historiallinen  kavalkadi Suomenlinnasta. Kirjan  takakannessa  kerrotaan,  että  kirja  on itsenäinen  jatko-osa. Mutta niinhän aina  sanotaan. Paljon enemmän saa tietysti irti  lukemalla teokset järjestyksessä  vaikka, kiitos  tekijälle, kirjassa ajoittain palataan aiempiin tapahtumiin  ja  kirjan  lopussa  on asioita  selkeyttävä tapahtuma-, käsite-  ja  henkilöluettelo. Monelle saattaa  luettelossa oleva käsite ”Kokko” olla  outo, vaikka  minun nuoruudessani  niitä säännöllisesti  lenteli  ilmassa, jos äidin varoituksiin seikkailuretkille  lähdettäessä on uskomista  ja  tietysti  niihin on. Hienoa, että nuoriso oppii taas tunnistamaan tuon pelottavan olion.

Vältän juonipaljastuksia  mahdollisimman  paljon,  sillä  kirja  on niin moniulotteinen  ja mielikuvituksellinen, että siitä  nauttiminen  on jätettävä lukijalle. Käytin termiä  mielikuvituksellinen  ja sitä  kirja  todella  on,  jopa niin  paljon, että  välttämättä  siitä  löytää yhteyksiä sekä nykyhetken  todellisuuteen, että tulevaisuuden  näköaloihin.

Kirjan lähtökohtana  on kuitenkin se, että ns. vanhauskoisten  ryhmittymä, tukenaan uuslinkolalainen äärisiipi ja Suonsilmäjumalan liittolaiset,  on  vallannut Helsingin  ja muuttaa sitä ”Uuden ihmisen kaupungiksi”, joka olisi itsenäisten kyläyhteisöjen  verkosto. Toimintaa  johtaa Suuren Kotiinpaluun Keskusneuvosto (SKK). Sitä  miten  tavoite on onnistunut  kuvaa  kirjassa hyvin vanhan Ilmin toteamus:

” -  Jaahah, nyt on aikakirjat lopullisesti sekaisin … ja pelastaakseen luonto niiden piti mennä tuhoamaan luonto. Ilmi on lopulta mutissut.”

Todellisuudessa kaupunki on osittain rauniona, sähkötön, lämmötön ja terrorin alla.  Vain SKK:n tiedotuksia on tarjolla. Vastarinnan  keskushenkilöinä ovat Kilpineidot: Verna, Paloma ja Emppu  sekä Rantapuiston taistelurotat: Aki, Davud ja Trenton. Miten ja keiden tuella vanhauskoisten ja Suonsilmäjumalan eteneminen  voidaan pysäyttää on tuon vastarintaryhmittymän perusongelma. Tämä uusien  voimien  kokoaminen, eri  todellisuuksista ja aikatasoilta on kirjan olennaista sisältöä.

Minusta vanhauskoisten  vallankumouksen perustotuudet  ovat  niitä  klassillisia eli   kuinka ihanteet  karkaavat  käsistä ja äärimmäiset  näkemykset  ja  toimintamuodot saavat  vallan, joka  kuitenkin  pysyy vallassa aina  vain väkivaltaisemmin keinon. Toinen  perustotuus  on se, että vallankumous syö  omat  lapsensa. Tämä  toteamushan  on erään Ranskan vallankumouksen johtajan, giljotiinille  päätyneen, Pierre Vergniaud:n.  Totuudet ilmenevät eri tapauksissa  aikansa mukaisella tavalla  mutta perusasiat  pysyvät.

Kirjan alussa Verna  joutuu pakenemaan 1920-luvulle. Siitä alkaa ehkäpä kirjan hienoin jakso.  Historialliset  perustyöt on tehty tarkasti ja jaksossa  esiintyvät niin Maria Åkerblom, Algoth Niska kuin Urho Kekkonenkin. Vaikka perustyöt on tehty tarkasti, niin ei  tätä ihan historiankirjoituksena  kannata  lukea,  vaikka  ajan henki, arjen todellisuus, tunnelmat ja  tuoksutkin on kuvattu  paremmin  kuin  historiankirjoissa.

Samanlainen  lukukokemus  on myös Suomenlinnan  historiasta  kertova  jakso. Siinä  historia  ei rajoitu tiettyyn aikakauteen, vaan Suomenlinnan  pidempään historiaan. Historia tulee pitkälti henkilöiden ja henkilöiden elämäntarinoiden  kautta, joka tekee  siitä  elävämpää ja kirjasta luettavampaa. Ja jotenkin tuntuu, että kirjoittaja on aina tarinoissa  ihmisten puolella.  Näidenkin jaksojen  lukemisen jälkeen sai vallankumouksen  junaillut SKK  kirjan lukijasta  yhden  uuden  ja sitkeän vastustajan.

Tämä on hieno ja monitahoinen kirja. Tarina ulottuu oikeastaan 1000-luvun varispojasta ja suomalaisesta mytologiasta aina  vuoteen 2048. Kuitenkin tuntuu, että eläisimme kirjan kautta tätä  hetkeä ja tämänhetkisten  ongelmiemme  aikaa. Se on saanut  runsaasti vaikutteita mm. Ukrainan sodasta. Kirja on avoin erilaisille näkökulmille,  mutta ei epäinhimillisyydelle. Kuvaavaa sille miten mieli pidetään avoimena on Vernan jumaluus, sen keskeinen hahmo on Jeesbuddhallah.  Kirjan selityksien mukaan se: ”..Omaa piirteitä David Bowien Ziggy Stardustista, Majuri Tomista ja muista androgyynin psykedeelisistä hahmoista. Samoin runoilijoista ja muusikoista. Edith Södergranin, Björkin ja Patti Smithin tapaan…”. Olennaista on, että se on tämänpuolisen elämän ja ihmisten puolella.

Kiinnostavaa on myös, miten kirjassa eri aikakausina olevia ilmiöitä tai taidetta yhdistetään meidän nykyiseen tai elämässämme kokemaamme musiikkiin tai taiteeseen. Mukana on myös kirjan aiheeseen liittyviä runoja. Se on kerrassaan hieno oivallus. Runojen ja muunkin taiteen kautta pystytään kuvaamaan ilmiöitä ja mahdollisuuksia, jotka  ovat meidän arkikokemuksemme  ulkopuolella  ja sitähän tämä kirja myös kokonaisuudessaan  tekee.

Kirjan loppuosassa aletaan lähestyä muinaista Bjarmiaa, jonne SKK haluaa ulottaa  vaikutuksensa  luoda mahdollisesti vanhan mahtivaltion  uudelleen  ja Verna ystävineen palaa 1920-luvulta ja  suoraan vankeuteen. SKK:n sotakolonnit  ovat  jo Kainuun korkeudella.  Tässä vaiheess lukijalle   jää hienon lukukokemuksen  lisäksi  mieleen  odotus,  miten tästä eteenpäin. Kirjailijaa  haluaisi kannustaa jatkoon Irwin Goodmanin laulun sanoilla:

”…

Ei tippa tapa

ja ämpäriin ei huku

Kun on alkuun päästy

niin antaa mennä vaan

…”

”Uuden  ihmisen kaupunki” muodostaa ”Helsinki undergroudin”  kanssa  mahtavan historiallis-utopistis-dystooppisen kokonaisuuden. Sen  voima ja heikkous  on sen  laajuudessa, mutta vaikka sen monet  ulottuvuudet ja avoimuus erilaisille  näkemyksille  tekeekin siitä hidaslukuisen, en mitään antaisi  pois.

Kiitos hienosta kirjasta, tietopaketista ja lukunautinnosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti