Hae tästä blogista

sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Maja Lunde: "Unelma puusta"

 

 

 


 

Maja Lunde: ”Unelma puusta”

Tammi 2023

464 sivua

Norjankielinen alkuteos ”Drømmen om et tre” (2022)

Suomentaja Katriina Huttunen

 

Maja Lunden Ilmastokvartetin päätösosa ”Unelma puusta” palaa tarinassaan myös alkuun. Ensimmäinen osa ”Mehiläisten historia” alkaa samana vuonna 2097, kuin tämäkin kirja. Nämä neljä kirjaa, vaikka kukin keskittyy ihmisten haitallisen toiminnan yksittäisiin seurauksiin, pakottavat lukijan kuitenkin ajattelemaan kokonaisvaikutuksia, sillä vaikuttavathan ne kirjan henkilöiden kaikkeen elämään. Ehkä tämän kirjasarjan kutsuminen Ilmastokvartetiksi on katseen kääntämistä pois ihmisen toiminnan vaikutuksista, ikään kuin ilmasto itsessään oli syyllinen muutoksiin. Tämän kirjan lopussa kirjan Maja Lunde tarttuukin asiaan, kirjan henkilön Tao suulla:

”Joskus minua raivostuttaa. Kun näen peltojen halkeilevan ja ruokamullan haihtuvan pölyksi. Kun pienet vihreät versot muuttuvat väriltään himmeiksi ja sen jälkeen kuihtuvat, irtoavat maasta ja katoavat tuulen mukana. Kun lapset menevät nukkumaan nälkäisinä.

   Olen raivoissani, ja hitaasti olen ymmärtänyt, kehen vihani kohdistuu.

   Meitä ennen eläneisiin. He valitsivat oman aikansa, omat vähäiset vuotensa, kuukautensa, viikkonsa, minuuttinsa, sen sijaan, että olisivat valinneet ajan, joka tulee heidän jälkeensä. Haluan rangaista heitä, haluan heittää heidät tulevaisuuteen, minun aikaani, haluan heidän näkevän, mitä he ovat tehneet.”

Tämä Ilmastokvartetti tosiaan tekee sen, että lukija joutuu menetettyyn tulevaisuuteen ja jos se ohjaa toimimaan paremman maailmaan puolesta, on saavutettu paljon. Maja Lunden kirjat kuvaavat tuhoutuvaa maailmaa ihmisten kokemusten kautta ja se on paljon vaikuttavampaa, kuin tilastot tai lämpötilakäyrät. Tämä neljän kirjan kokonaisuus on vaikuttava.

2Unelma puusta” kertoo maailman kasvien siemenarkistosta ja tavoitteesta saada se tuhosta selviytyneiden ja uutta rakentavien ihmisten käyttöön. Siemenet on varastoitu Huippuvuorille, kylmiin olosuhteisiin.  Siemenien luovuttamiseen liittyy mm. moraalisia kysymyksiä. Onko maailmaa tuhonnut ihmiskunta ansainnut nämä siemenet. Siemenvarastoihin liittyvä osa tarinasta on dekkarimainen, joten en kerro siitä enempää.

Ongelmana on myös se, että Huippuvuoret on maailman kurjistuessa ja kulkutautien tappaessa ihmisiä, irrottautunut muusta maailmasta. Huippuvuoret elää omavaraisena, vaikka mm. ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sinnekin. Lopuksi heidän elämästään tulee selviytymiskamppailu saarille tulleen kulkutaudin vuoksi.  Lopulta taudista selviää vain viiden nuoren ryhmä. Tämän pienen ryhmän selviytymistaistelua voi pitää pienoiskuvana maailman ihmisten kohtalosta kulkutautien, nälän ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa. Kirjassa Maja Lunde kuvaa tätä nykyistä vuosisataa pandemioiden vuosisadaksi. Toivottavasti hän on väärässä.

Kirja antaa kuitenkin lopussa ihmiskunnalle toivoa. Tosin huomattavasti nykyistä pienemmälle yhteiskunnalle.  Uutta elämäntapaa yritetään rakentaa, mehiläiset ovat palanneet, villihevosiakin on näkynyt  ja ehkä siemenetkin saadaan vielä käyttöön.

Maja Lunden Ilmastokvartetin viimeinen osa ”Unelma puusta” on upea osa tuota neljän kirjan kokonaisuutta. Nämä kirjat antavat meille kuvan siitä, millaista on elää siinä tuhoutuvassa tai tuhoutuneessa maailmassa, johon meidän nykyinen elämäntapamme johtaa. Kirja ei esitteli tilastoja tai käyriä, vaan tuossa ajassa elävien ihmisten kokemuksia ja tunteita.  Näiden kirjojen tarkoitus on herättää meidät ajattelemaan ja toimimaan. Toivottavasti niin käykin.

 

Maja Lunden Ilmastokvartetin kirjat:

-          Mehiläisten historia (Tammi 2016)

-          Sininen ( Tammi 2019)

-          Viimeiset (Tammi 2020)

-          Unelma puusta (Tammi 2023)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti