Hae tästä blogista

keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Sara Stridsberg: "Rakkauden Antarktis"


 


Sara Stridsberg: ”Rakkauden Antarktis”

Tammi 2019 (Keltainen kirjasto)
304 sivua
Suomentaja Outi Menna
Ruotsinkielinen alkuteos ”Kärlekens Antarktis” 2018

Rakkauden Antarktis alkaa  järkyttävästi. Huumeiden käyttäjäksi ajautunut ja prostituutiolla  itseään elättävä  Inna  raiskataan  ja kuristetaan  idyllisen  järven  rannalla. Ruumis  paloitellaan ja ruumiin osat päätä  ja sukupuolielimiä lukuun  ottamatta survotaan  kahteen matkalaukkuun. Pää  heitetään jätekuoppaan.  Alun raakuudesta  huolimatta  kirja ei kuitenkaan  mässäile  väkivallalla, ei  edes itse  tapahtumien  osalta. Niitä  katsotaan  ikään kuin  ulkopuolelta,  sillä Inna  ajautuu  kuoltuaan eräänlaiseen  välitilaan,  josta  pystyy  tarkkailemaan omaa kuolemaansa  ja  myös elämäänsä  liittyneitä  ihmisiä. Oikeastaan  tuo  ulkopuolinen  tarkkailu  tekee kuvauksesta  vielä  järkyttävämmän. 

Kuolemaan liittyvät tapahtumat  täydentyvät  kirjan kuluessa  ja kokemukset  vaihtelevat  kuoleman  hetken, vanhojen muistojen  ja tulevaisuuden  välillä. Tämän jaksottelun  kautta voi nähdä tilanteeseen  johtavan  kehityksen,  ja  myös  sen seuraukset. Kirjaa  leimaa kaiken  aikaa haikea surumielisyys  ja kaipuu. Aivan selvästi Inna kokee sen, miten vähällä kaikki voisi  olla  toisin,  mutta ei  toisaalta kuitenkaan  näe ratkaisua. Ajautuminen  on  ongelma, jossa ihminen  tarvitsisi  eniten  apua ja ystävyyttä. Ne Innalta kuitenkin  puuttuvat. 

Innan  kuolema  ei  olekaan kirjan  pääasia. Olennaisinta  on miettiä  miten Inna ajautuu  tällaiseen  tilanteeseen  ja  kuinka  voidaan  joutua  tilanteeseen, jossa elämällä ei  enää  olisi  merkitystä. Sitä Innakin  selvittää  liikkuessaan  välitilassa elämäänsä  vaikuttaneiden  henkilöiden  keskellä. Lopulta Inna ei yritä paeta murhaajaltaan, vaan alistuu  tilanteeseen.

”…Me ajoimme sumuun kuin vieraaseen maailmaan, ja muutaman tunnin kuluttua hän palaisi sieltä yksin.
                             ”Eikö sinua oikeasti pelota?” hän kysyi
                             ”Ei.”
                             ”Etkö pelkää mitään?”
                             ”Vain ne pelkäävät, jotka toivovat jotain, ja minä en toivo mitään.”
…”

Innan tarinaa tärkeämpi osa  kirjasta  voi  olla ”saalistajan”  kuvaus. Kirjassa saalistaja hakee äärimmäistä tyydytystä raiskaamalla, surmaamalla  ja paloittelemalla. Saalistajan kuvaus  sopii  kuitenkin  kaikkeen  hyväksikäyttöön ja  voidaan  hyvin  yhdistää  nyt  käynnissä  oleviin  keskusteluihin  naisten  hyväksikäytöstä. Saalistajahan  on henkilö  joka etsii ihmisiä, jotka asemansa, taloudellisen tilanteensa, riippuvuuksiensa tai vaikka  vain  pyrkimystensä  vuoksi  ovat tilanteessa, jossa  tarvitsevat  apua  tai  kuvittelevat tarjottuihin ehdotuksiin  suostumalla  pääsevänsä eteenpäin.  Kyse ei useinkaan  ole fyysisestä  pakosta  mutta kylläkin henkisestä  sellaisesta.  Usein toiveet jäävät toteutumatta ja  hyväksikäyttö yritetään  hoitaa  rahatukolla. Saalistaja hakee uhriaan ja ikään kuin aavistaen  löytää sopivan  kohteen, niin  tosielämässä  kuin  kirjassakin:

”Murhaaja haravoi jo haaveksien Herkulesgatanin lähitienoota. Oman itsensä vankina hän ajeli teitä ristiin rastiin etsien jotain, eläintä tai ihmistä, tyttöä tai lasta tai naista. Hän ei tiennyt vielä kuka minä olin, mutta hän tiesi mitä etsi, ja minä sovin tuntomerkkeihin: olin elävä kuollut enkä uskonut enää pelastukseen.”

Ei kaikki hyväksikäyttö  ole  yhtä  äärimmäistä  mutta samaa kaavaa  se silti  noudattaa.:

”Tavallaan me tulemme maailmaan samalla hetkellä kun he näkevät meidät. Kun he ovat tyhjentäneet kuonansa meihin, he haluavat että me katoamme, meidän ruumiimme pimeät aukot, meidän poispäin kääntyneet silmämme, ja me toteutamme heidän toiveensa häipymällä jäljettömiin. Rituaali muistuttaa ripittäytymistä  mutta ilman Jumalaa.”

Tämä hyväksikäyttöosuus on minusta  tärkeä  ja  toivottavasti  se osaltaan  tukee käynnissä  olevaa  keskustelua, joka paljastusten  avulla on tuonut näkyville  tuon  hyväksikäytön  laajuuden. Ja  kuten  kirjassa  todetaan,  usein  hyväksikäyttäjäkin  on omien  halujensa  uhri  ja  avun  tarpeessa.

Kirja  aihe  on  rakka  mutta  siitä  huolimatta  se on haikean  kaunis ja tärkeä  kirja.  Erikoiskiitos  suomentajalle, Outi Mennalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti