Hae tästä blogista

lauantai 1. elokuuta 2020

Märta Tikkanen: "Vuosisadan rakkaustarina"



Märta Tikkanen: ”Vuosisadan rakkaustarina”

Tammi 1980 (viides painos)

173 sivua

Ruotsinkielinen alkuteos ”Århundradets kärlekssaga” (1978)

Suomentanut Eila Pennanen

Piirrokset Henrik Tikkanen

 

Märta Tikkasen  kirja on raa’an peittelemätön kuvaus  siitä, miten alkoholi tuhoaa tai ainakin  muuttaa alkoholistia  lähellä  olevien  ihmisten  elämän. Se on pelkoa, peittelemistä, lasten suojelemista, vähättelemistä ja arvaamattomuutta. Oma elämä jää aina toiselle  sijalle.  Kirja  on  kirjoitettu  runomuotoon,  mutta  sitä  lukee  kuin  romaania. Ja useat runoista  ovat  suoraan  klassikoita. Ne paljastavat alkoholismin  vaikutuksia  ja  ovat samalla avunhuutoja ja pyyntöjä  vastapuolelle, yritys saada  hänet  heräämään  ja muuttumaan. Jo  kirjan  ensimmäinen  runo  on klassikko.  Se tietyllä tavalla kiteyttää  yhden alkoholismiin  liittyvän  peruskysymyksen. Miten  kauan tätä  on  kestettävä? Lainaan  tähän  tuon  runon  lopun:

”…

Jos tämä juomakausi ei ole

viimeinen

minä lähden.

 

Jos ilkeydet kohdistuvat

lapsiin

minä lähden

 

Jos hän vielä alkaa

valehdella

minä lähden

 

Jos hän ikinä käy käsiksi

minuun

minä lähden

 

Kun lapset eivät enää

jaksa

silloin minun on kerta kaikkiaan pakko

 

Ja kaikki tämä tapahtui

enkä minä kuitenkaan  lähtenyt

 

Miksi?”

 

Otin blogin  valokuvaan Tikkasen  kirjan  rinnalle Wilma-Emilia Kuosan tänä  vuonna ilmestyneen  kirjan ”Titaanisydämen anatomia” (Basam books, 2020). Se  käsittele samaa  asiaa. Suhdetta alkoholistin  kanssa. Ja Kuosan  kirjassa paljon myös  tuosta  suhteesta  vapautumista. Olen  kirjoittanut  hänen  kirjastaan  laajemmin  blogissani (tammikuu 2020) ja lainaan  tähän pätkän hänen runostaan, jossa hän toteaa, ettei jaksa  jatkaa suhdetta. Se on samalla  tavalla  klassikko  kuin Tikkasenkin  runo:

”…

Itsetunto menetettynä

mieli käyttökelvottomana

sydän nyrjähtäneenä

silmät epäilystä verillä

perhesuhteet puhkottuna

ystävyydet tuhottuina

mun on todettava

 

etten enää jaksa,

…”

Märta Tikkasen  kirja on eittämättä ”Vuosisadan rakkaustarina” sekä lainausmerkeillä että  ilman ja tekisi mieli sanoa, että Wilma-Emilia Kuosan  kirja on 20-luvun rakkaustarina. Kirjoja vertailemalla tavoittaa niistä yllättäviä  yhtäläisyyksiä, erityisesti  tunteiden  tasolla,  mutta onneksi  myös  muuta. Naiset  ovat Kuosan kirjassa saaneet  sydämeensä  titaanikuoren niin, että se päästää aitouden  sisään  mutta pystyy myös pompauttamaan takaisin vähättelyn  ja väkivallan.

Tikkasen  kirjan  yksi  koskettavimpia  runoja  liittyy  väkivaltaan. Kun uskoo rakkauden  kaiken  voittavaan  voimaan, ei voi  uskoa suhteeseen  liittyvän  väkivaltaa. Kun sinua  lyödään ensimmäisen  kerran, se  muuttaa koko  maailmasi ja tuo mukanaan  uudenlaisen  pelon. Tämä runo lyömisestä  on  minusta  kirjan  vaikuttavin. Lainaan  siitäkin  pienen  osan:

”…

Ennen kuin kätesi

on perillä minussa ja osuu

tiedän jo:

tämä ei kohtaa meitä

rakkauden puutteen

vaan rakkauden epätoivon tähden

…”

 

Rakkaus on kirjassa se, joka saa kaiken  kestämään. Se on myös väline, jolla alkoholisoitunut aviomies  pitää puolisoaan  koukussa.. Alkoholisoituneissa  suhteissa  on usein  juuri  näin. On yksi  tai  useampi  seikka  johon  vedotaan. Tässä  kirjassa se  on rakkaus. Yhtä hyvin  se  voi  olla lapset, häpeä, julkisuus  tms. Valitettavan  usein  nämä  asiat  ovat  vain  vallankäytön  välineitä. Sen  näkee Tikkasenkin  kirjasta. Joskus alistavat siteet  pitää  katkaista,  kuten Kuosan  kirjassa  tehdään.

Vaikka Tikkasen  kirja on pääosin raskas, käsitellään siinä asioita  myös hyvin ironisesti. Sehän on usein tehokkain  tapa  saada  viesti  perille. Siitä  on esimerkkinä  runo  solidaarisuudesta,  joka  kertoo  pettämisestä. Solidaarisuus  tarkoittaa  valehtelemista,  kun ei haluta  muka  pahoittaa  toisen  mieltä.

Kirjan  lopussa  on  myös  tärkeä runo  siitä, ”kuinka ihmisiltä otetaan pois/ heidän ominaisarvonsa/ ja vähätellään  heitä/ tehdään heidät vaarattomiksi/ kun heiltä riisutaan/ heidän nimensä”. Näissä  tapauksissa olisi tärkeää, että  nainen  pitäisi  oman  nimensä.

Tämä on ehdottoman  tärkeä  ja hieno  kirja  ja antaa  myös  toivoa:

”Hitaasti

mutta askel askelelta

mennään eteenpäin

 

se täytyy uskoa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti