Hae tästä blogista

torstai 6. elokuuta 2020

Outi Pakkanen: "talvimies"




Outi Pakkanen: ”talvimies”

Otava 2007
272 sivua + reseptit 15 sivua

Otin nyt lukuun välistä  jääneen Outi Pakkasen  jännitysromaanin ”talvimies”. Se on hänen seitsemästoista dekkarinsa. Pakkasen  kirjoissa viehättää ennen kaikkea tuttu  ja todellinen miljöö.  Olin varsin  kauan töissä Hietalahden  torin vieressä  ja  asuinkin Töölössä, joten ympäristö on tuttu. Kävin jopa  joskus kiertelemässä  sisäpihoja  ja katsomassa, ovatko  ne kirjan  mukaisia. Lisäksi kirjoissa  viehättää toden  tuntu. Kirjat tapahtuvat suunnilleen siinä ajassa mitä kulloinkin eletään. Kolmas  viehättävä piirre on sitten  ruoka. Ruualla  on olennainen osansa  kirjassa ja nekin ovat  todellisia. Kirjan  reseptit  ovat  hieno  bonus.

Kirja on  kiinnostava  ja helppolukuinen, Varsinaisesti dekkari  se ei  ole ja kirjan nimen  alla  lukeekin  jännitysromaani.  Ei oikein  kutsuisi  kirjaa silläkään  nimellä, vaikka lopun  tapahtumat  tuovatkin  kirjaan jännityselementin.  Minusta  kirjan  olennainen  jännite  muodostuu  ihmisten välisistä  suhteista, joiden solmut  vähitellen  selviävät  ja lopulta  myös rikoksen  kautta  ratkeavat. Kiinnostavinta  ja hienointa  kirjassa  on tuo  ihmissuhteiden rakenne. Lisäksi  kirja  kuvaa ihmisten  arkea  ja elämää  niin kiinnostavalla  tavalla, ettei siihen  keinotekoista jännityselementtiä tarvita. Ihmisten arjen  ja keskinäisteen  suhteiden  ja ympäröivän maailman  kuvaus  on  kirjan  vahvinta  antia. Hyvän  kirjailijan  tapaan  Pakkanen ei myöskään jätä pistämättä  piikkejä  yhteiskunnassa esiintyviin ihmeellisyyksiin.

Tämä  on  myös  naisten  kirja.  Maailmaa  ja tapahtumia  katsotaan  naisten  näkökulmasta. Tämä  on todella  virkistävää  tässä  miesten näköisessä  maailmassa. Todellisuudessahan  maailma  pyöriikin  naisten  ympärillä, miehet  antavat  sille  vain  kulissit. Minusta olisi tärkeää oppia  ymmärtämään, ettei  naisten  elämän  kautta  maailmaa katsova  kirjallisuus  ole  mitään  hömppäkirjallisuutta, vaan kuvaa todellista  elämää. Outi Pakkasen  kirjoissa tämä  maailma  tulee  hienosti  näkyville. Se on  kuitenkin enemmänkin kuin  puolet  siitä  todellisuudesta jossa  elämme.
Pakkasen ”talvimies” on erinomaisen  hyvä  lukukirja.  Lukunautinnon lisäksi sen sisältöä  kannattaa kuitenkin  pohtia hiukan enemmänkin.  Se saattaa kuvata  tätä  maailmaa hiukan  laajemmin  ja tarkkanäköisemmin  kuin aluksi  kuvittelemmekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti