Hae tästä blogista

lauantai 24. marraskuuta 2018

Andre Spicer:Paskanjauhantabisnes




Andre Spicer: ”Paskanjauhantasbisnes”
Eurooppalaisen filosofian seura ry (niin&näin)
2018
Suomennos Tapani Kilpeläinen
221 sivua












”Paskanjauhantabisnes” on  Eurooppalaisen  filosofian  seura ry:n (niin&näin) julkaisema  sadas  kirja. Näiden  kirjojen  julkaisu, mukaan  lukien  julkaisema Niin&Näin-lehti, on  merkittävä  kulttuuri- ja tiedeteko ja  kyllä ”Paskanjauhanta” -kirja  on tuon työn ansiokas  jatkumo.
Kirjan  takasivun  esittelytekstissä  todetaan: ”Organisaatiotutkija Andre Spicerin mukaan  muodikkaan  soopan  jauhaminen on vallannut  nykypäivän työelämän niin täysin, että  johtamispuheen käyttämisestä  on tullut  tärkeämpää kuin tuloksista”. Tästä  on  kirjassa  useita  mainioita  esimerkkejä.  Kun  tähän  vielä  yhdistetään erityisesti  politiikassa yleistynyt  ”uuskielen”  käyttö  täytyy  sanoa, että  paskanjauhanta  on  vallannut  yhteiskunnan  täysin.

Kirjan  tärkeys  tulee  siitä,  että  sen  lukemisen  jälkeen  pystyy  paremmin  tarkkailemaan  johtajien  ja  poliitikkojen  puheita  ja tutkimaan,  onko  niissä  todellista  sisältöä  vai  täyttyvätkö  ne  yleisistä  korulauseista  ja epäkonkreettisista  ja  ylevistä  termeistä.

Kirjan  kappaleessa ”Paskanjauhannan  bongausopas” (alkaen  sivulta 33) on analysoitu Stephen Elopin tervehdystä nokialaisille  kun  hänet  oli  nimitetty  toimitusjohtajaksi.  Tuo  osuus  kannattaa  lukea.  Kirjan  mukaan Financial Timesin  kolumnissaan Lucy Kellaway  huomautti, miten  tämä  viesti ”tuottaa  lisäarvoa esittelemällä bisnespotaskaa, joka  on täysin  linjassa ylemmän  johtajiston nykyisen  soopan  kanssa.” ”Kellaway heijasteli monien  ajatuksia, kun hän  kutsui tätä  sähköpostiviestiä ”tapausesimerkiksi siitä, miten ei  pidä kirjoittaa, ajatella  tai johtaa  bisnestä”.” Nokian  johdolle  tämä  näytti  kuitenkin kelpaavan  täysin. Paskanjauhannan  yksi  haittapuoli  onkin  juuri  siinä, että sillä  voidaan  hämätä  myös  päättävät  henkilöt  uskomaan  kaiken  olevan  hyvin.

Nokiaa  esitellään  kirjassa  muutenkin.  Nimeltään osuvassa kappaleessa ”Typeryys” (alkaen s. 155),  kerrotaan  kuinka pelon  ilmapiiri  yhtiössä  johti  siihen, että keskijohto  oli  haluton  kertomaan ylöspäin  huonoja  uutisia. Heidän  piti  esittää  hurjan  optimistisia näkemyksiä. Kun  tämä  ei  kuitenkaan  ole  totta, ollaan  suunnanmuutoksissa  aina  myöhässä.

Tästä asiasta  oli  myös OP-mediassa 7.11. 2018 Heli Satulin artikkeli  Puppukielen jäähyväiset - selkeä kieli on vastuullisuutta”.  Siinä todetaan mm. ” "Organisaatiomme on tulevaisuusorientoinut tiimipelaajien joukkue”, "Rakennamme parempaa maailmaa" ja ”Me innovoimme yhdessä asiakkaan parhaaksi”. Kuulostaako tutulta?
– Yrityselämässä ja muuallakin yhteiskunnassa on yleistynyt tyhjä, merkityksetön kieli, toteaa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun yliopistotutkija Marjo Siltaoja.


Siltaojan mukaan on tärkeää erottaa puppupuhe ammattikielestä ja yritysjargonista. Monella ammattikunnalla on oma erityinen sanastonsa, jonka käyttö on usein välttämätöntä. ”
….
”Puppukieli on Siltaojan mukaan sen sijaan kieltä, jota sen puhujat eivät usein itsekään ymmärrä. Johdolle on tärkeää luoda positiivinen ja inspiroiva visio siitä, mihin organisaatio on menossa.
Kiinnostavat tulevaisuudenkuvat vetoavat tunnetusti kuuntelijoihin paremmin kuin yrityksen arjen epävarmuuksien esille tuonti. Mutta liian usein visioissa sorrutaan kieleen, josta puuttuu sisällöllinen merkitys. Puppukieli on yleistä myös ongelmatilanteissa.”

”Siltaoja muistuttaa, että selkeä kieli ei ole tylsää.
– Se merkitsee rehellisyyttä, kokemusta ja jopa uskottavuutta. Ja mikä tärkeintä, se sitouttaa toimimaan. Toisin kuin epämääräiset ja höttöiset tulevaisuusvisiot.”

Tuon artikkelin sisältökin  osoittaa, että tämä kirja  on  tärkeä  ja se  kannattaa  lukea. Jos  et  jaksa lukea  sitä kokonaan, lue  ainakin ”Esipuhe” ja ”Johdanto”. Aivan  varmasti  kuuntelet  yrityksesi  tai  organisaatiosi  johdon  juhlapuheita  uudella  tavalla  ja  niin  myös  vaalitenttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti