TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets: ”Huoneiden kirjan monitaiteellinen esitys ja kokemus osallistujille”. Perustuu teokseen:
Saila Susiluoto: ”Huoneiden kirja”
Uusimmassa kirjassaan´ ”Kehrä” (Otava 2021) Saila Susiluoto toteaa: ”…runot väistävät minua, olen kääntänyt niille selkäni, olen leikannut itseäni irti siitä havaitsemistavasta jota runoon tarvitaan.” Vaikka onkin varmaa, että Saila Susiluoto vielä löytää runon, on tuo lause mielenkiintoinen toisessa mielessä. Se panee miettimään, millainen kokemus ja havainto on synnyttänyt senkin runon jota olen lukemassa.
Toisaalta asiaa voidaan pohtia toiseltakin suunnalta. Millaisen havainnon ja kokemuksen runo minussa synnyttää. Tehdas Teatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppets:n esityksessä tunnuttaisiin tarttuvan näihin molempiin puoliin. Vaikka jokainen ihminen kokee runot omalla tavallaan, tuo runon visuaalinen ja kokemuksellinen esitys siihen aina uuden näkökulman, joka synnyttää myös lukijassa ja kokijassa uuden tulkinnan. Se avaa uusia näkökulmia ja syventää kokemusta. Saattaa jopa avata silmät uuteen maailmaan. Jo nyt, ennen Huoneiden kirjan esitystä, vain kirjalliset ja videoidut esittelyt nähtynä, tuleva esitys aikaansaa kihelmöivän, odottavan tunnelman. Millainen kokemus on runo, jonka kuulee, näkee, tuntee ja kokee mielellään ja ruumiillaan.
”Huoneiden kirja” ei ole helposti tulkittavissa, mutta jo sen lähtökohta on kiinnostava. Se tulee esille jo kirjan ensimmäisessä kappaleessa ”Kolikonheitto”. Siinä todetaan, ”että on monta tapaa kulkea asioiden halki, niitä kohti” ja siksi tyttö valitsee satunnaisen lähestymistavan - kolikonheiton. Jos ajattelemme elämää yleisemminkin, voisi tällainen lähestymistapa tuoda paljon laajemman kirjon todellisuuden tulkintaan ja kokemiseen. Tähänkin kirja vastaa tavallaan: ”eikö se joka on saanut suoran vastauksen tahdokin salaisuutta joka kestää läpi elämän”. Hyvin useinhan elämän suora tie on ennakkokäsitysten ja -luulojen määrittämä.
Huoneiden kirjassa on 64 runoa eli huonetta tai ehkä niitä voi kokemuksiksikin sanoa, ainakin elämyksiksi. Useimmat niistä ovat paitsi runollisia myös visuaalisia, kirjoitetussakin muodossa. Ainakin minä koin kirjan mieleen kasvaneiden kuvien kautta.
Kirjan runot saavat lukijan kaivautumaan mielen syvyyksiin ja myös lentämään tietoisuuden rajojen ulkopuolelle. Ja sitähän kaikki taiteet tekevät. Siksi monitaiteellinen tulkinta kirjasta antaa sille juuri oikean taustan. Ei niin, että se kaventaisi runon antamaa kuvaa, vaan antaa sille entistä enemmän laajuutta ja mahdollisuuksia.
Palaan vielä Saila Susiluodon kirjaan ”Kehrä”. Siinä hän toteaa. ”Minun on vaikea kirjoittaa siitä mitä näen, ekologisesta kriisistä, omasta väsymisestäni, tarkoituksettomuuden tunteesta, on kuin pitäisi määritellä uudelleen kirjoituksen suhde maailmaan ja ympäröivään, en löydä sanoille muotoa, en riittäviä sanoja.”
Tuntuu siltä, että TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets on tarttunut tähänkin haasteeseen. Lainkaan runouden voimaa väheksymättä, on mielenkiintoista kokea, miten runollinen sanoma saadaan välittymään kokemuksen kautta ja miten voimakas tuo vaikutus on. Olisipa jo elokuu.
Huoneiden kirja
pe 13. elok. 2021 – su 29. elok. 2021