Kjell Westö: ”Molly & Henry”. Romaani sotavuosilta
Otava 2023
509 sivua (sisältää jälkisanat)
Ruotsinkielinen alkuteos “Skymning 41”. Roman från en krigstid
Suomentaja Laura Beck
Westön kirja ”Molly & Henry” ajoittuu pääosin talvisodan ja välirauhan väliseen aikaan. Siitä huolimatta se saattaa olla Westön kirjoista eniten nykyhetkeä koskettava teos. Kirja on upea monikerroksellinen kokonaisuus, jossa erityisesti korostuu sodan ja sodan odotuksen tai pelon vaikutukset ihmisten elämään, arkeen ja tulevaisuudennäkymiin. Minusta ainakin yhtä tärkeänä osana on kirjan kuvaus siitä, miten tiedottamista sodasta ja laajemminkin ihmisille jaettavaa tietoa ohjailtiin ja rajoitettiin. Tämä on vähintäänkin yhtä ajankohtainen aihe. Tietysti kirjassa on myös hienosti kuvattu Mollyn ja Henryn rakkaustarina ja itse nautin myös teatterin ja elokuvan tekemisen kulissien takaisista kuvauksista. Kirja on rikas, nautittava ja ajoittain ahdistavakin lukukokemus. Ahdistavissa hetkissäkään ei lukijaa jätetä yksin, vaan asiat ratkeavat kuten elämässäkin lähes aina.
Kuvaus sodan vaikutuksista ihmisiin on maailmantilanteen takia entistä ajankohtaisempi. Jo viime vuosikymmeninä ovat tiedotusvälineet tuoneet sodan entistä lähemmäs arkea, jopa meidän kaikkien olohuoneisiin. Nyt sodat ovat tulleet myös Eurooppaan ja Ukrainan sodan myötä entistä lähemmäs meitä kaikkia. Suomen sodat kokeneet sukupolvet ovat vähitellen katoamassa, joten suurelle osalle suomalaisia tilanne on uusi ja monelle myös ahdistava. Sota on tullut jokaisen suomalaisen arkeen paitsi tiedotusvälineiden mutta myös sotapakolaisten kautta. Avoimuus, asioista puhuminen ja kokemuksista oppiminen ovat olennaisia selviytymiskeinoja. Pitää olla myös näköaloja ei vain pelkoja. Kirja ainakin avaa keskustelun tästäkin aiheesta.
Kansalle jaettavan tiedon ohjailu on minusta kirjan tärkein asia. Se tapahtuu Henryn elämän ja työelämän kokemusten kautta. Tämä on erityisen ajankohteinen siksi, että samantyyppinen ”sotasensuuri” on meillä tälläkin hetkellä käytössä. Ainakin suurimmissa tiedotusvälineissä. Ei voi välttyä ajatukselta, että tiedotusvälineiden toimintaa ohjataan, vähintäänkin hienovaraisesti. Kansalaisille jaettavan tiedon ohjailemisessa ei ole useinkaan olennaisinta se mitä kerrotaan, vaan se mitä ei kerrota. Henryn osalta se johtaa talvisodan loppuaikana siihen, ettei hänen juttujaan enää julkaistu.
Henry toteaa kirjan jossakin kohdassa jotenkin siihen tapaan, että ensimmäinen asia joka sodan aikana menetetään, on totuus. (Lainaus on muistinvarainen). Hylätytkin Henrin artikkelit ovat isänmaallisia mutta liian totuudenmukaisia. Lukiessaan Henrin artikkeleita myöhemmin Molly toteaa, että jos ne olisi julkaistu, kansalaisilla olisi ollut rehellisempi näkemys tilanteesta ja rankat rauhanehdot olisi hyväksytty helpommin. Täsmälleen sama tilanne on nykyisinkin. Jos sotatilanteesta annetaan yksipuolinen kuva, on rauhan saavuttaminen vaikeampaa tai ainakin saada sille hyväksyntää. Minusta olisi tärkeää tämän kirjankin kautta ymmärtää mitä tarkoitusperiä tiedotus ohjaa ja keiden toimesta sitä suoritetaan. Meillä se on harvoin palvellut rauhan asiaa.
Mollyn ja Henryn rakkaustarina on kirjassa upeasti kirjoitettu, vaikka se ei suinkaan etene ruusuilla tanssien. Tarina etenee Henryn ja Mollyn erillisten kertomusten kautta. Kaikkiin tapahtumiin saadaan kaksi näkökulmaa. Jo tämä tapa lähestyä asioita on tärkeä ja usein antaa myös avaimet ongelmien ratkaisemiselle lyhempää eikä aina niin pitkää ja tuskaista tietä. Mollyn ja Henryn suhde on kirjan keskeinen jännite, joten en kerro siitä enempää. Henryn yksinpuhelu tai yksinajattelu kirjan lopussa on kaunis.
Kirjassa on paljon muitakin rikkaita yksityiskohtia. Mainitsen tässä vain Mollyn kokemukset teatteri- ja elokuvamaailman kulissien takaa. Nämä kuvaukset tuntuvat kovin tutuilta nykypäivääkin ajatellen ja sisältävät niin suosimista, naisten seksuaalista hyväksikäyttöä kuin itsevaltiuttakin. Mutta myös kuvauksia julkisuuden vaikutuksista esiintyjiin.
Kjell Westö:n kirja ”Molly & Henry” on rikas, painava ja ajankohtainen teos Suomen talvisodan ja jatkosodan väliseltä ajalta. Se on rakkaustarina mutta ennen kaikkea kuvaus sodan ja sodan uhkan vaikutuksista ihmisten arkeen ja ihmisten välisiin suhteisiin. Yhtä ajankohtainen on kirjan kuvaus sodan aikaisen tiedottamisen rajoituksista ja sen ohjauksesta. Tämän hetken tilanteessa nämä asiat ovat ajankohtaisempia kuin pitkään aikaan. Tämä on tärkeä, ahdistavakin, mutta myös kaunis ja hienosti kirjoitettu kirja.